Shlomi Katzin/Shutterstock
Kruisridder en zwaard op zeebodem

Röntgenonderzoek: Kruisvaarderszwaard verbogen bij zeeslag

Twee jaar na de vondst van een zwaard bedekt met zand en schelpen voor de kust van Israël is het wapen onderzocht. Het was van een kruisvaarder die het waarschijnlijk 800 of 900 jaar geleden in de strijd verloor.

Tijdens een duik voor de noordkust van Israël in 2021 vond sportduiker Shlomi Katzin een lang zwaard op de zeebodem.

Maar tot teleurstelling van de ingeschakelde archeologen was het zwaard niet te onderzoeken: de kling was bedekt met een dikke laag zand en schelpen.

Nu is dit probleem echter opgelost.

De onderzoekers hebben röntgenfoto’s van het zwaard gemaakt, en de conclusie is duidelijk. Het was van een kruisvaarder, en die verloor het tijdens een gevecht op zee, zo meldt het tijdschrift ‘Atiqot.

‘Het zwaard was eigendom van een kruisvaarder die zich na de Eerste Kruistocht in het land vestigde en in 1099 het koninkrijk Jeruzalem stichtte,’ schrijft Jakob Sharvit, coauteur en directeur van de Israëlische dienst voor oudheden, op Facebook.

De röntgenfoto laat zien dat de 88 centimeter lange kling gebogen is. Volgens de onderzoekers is dit een teken dat het zwaard in de strijd verloren is gegaan, omdat het kostbare wapen anders gerepareerd zou zijn.

Man houdt zwaard met zand vast

Duiker Shlomi Katzin vond het 88 cm lange zwaard bij Neve Yam in het noorden van Israël.

© Nir Distelfeld, Israel Antiquities Authority

‘Alles wijst erop dat het zwaard in de strijd in het water is gevallen,’ concludeert Joppe Gosker van de dienst voor oudheden volgens de krant Times of Israel.

Kruisvaarderszwaarden zijn zeldzaam

De kruisvaarders waren Europeanen die tussen 1095 en 1291 naar het Heilige Land trokken om het te veroveren op de moslims.

‘Gezien de bloedige gevechten die plaatsvonden tussen kruisvaarders en moslims, zouden we verwachten meer van dit soort zwaarden aan te treffen. We vinden echter vooral fragmenten en weinig hele zwaarden.’

Er zijn slechts zeven zwaarden uit die periode gevonden, en de meeste daarvan in zee. De archeologen hopen dat er meer van deze zeldzame objecten boven water komen nu duiken steeds populairder wordt.

De onderzoekers schrijven verder dat het stoffelijk overschot van de eigenaar vermoedelijk ook op de zeebodem ligt:

‘De strijder ligt wellicht nog in de diepte en komt pas tevoorschijn als het zand verschuift.’

Zwaard van kruistocht op zwarte achtergrond

Zo zag het zwaard er volgens onderzoekers uit onder de dikke lagen zand en schelpen.

© Joppe Gosker, Israel Antiquities Authority