Romeinse vrouw gevonden met overdadige sieraden

In het graf van een mysterieuze christelijke vrouw uit het Romeinse Rijk van de 4e eeuw zijn indrukwekkende sieraden gevonden. Andere christenen wilden zo graag dicht bij haar worden begraven, dat er rondom haar een compleet kerkhof is ontstaan.

Het kalksteen waarvan de sarcofagen zijn gemaakt, kwam uit een steengroeve 30 kilometer oostelijker.

In de Sloveense hoofdstad Ljubljana is een grote begraafplaats uit de 4e eeuw gevonden. In de Romeinse tijd stond hier een militair fort, Colonia Emona.

Begin 4e eeuw vestigde zich in dit fort een christelijke gemeenschap, die Rome was ontvlucht vanwege de christenvervolgingen door keizer Diocletianus.

Vrouw was mogelijk een heilige

De begraafplaats telt meer dan 350 graven en laat zien dat niet alle christenen in het Romeinse Rijk arm waren, maar dat ze geld en invloed konden hebben. Midden op het terrein is een grafkapel gebouwd waarin het stoffelijk overschot ligt van een vrouw van tussen de 30 en 40 jaar.

Ze is begraven met een mooie drinkschaal van blauw glas en verfijnde sieraden. De archeologen vermoeden dat de vrouw van belang was voor de gemeenschap en mogelijk als een heilige werd gezien, aangezien er rondom haar graf een kerkhof is aangelegd. Deze begrafenispraktijk wordt ad sanctos genoemd en is bekend van andere heiligengraven.

Bekijk welke fraaie sieraden er zoal zijn gevonden:

Meisje van zes had mooiste sarcofaag

Een aantal christenen is begraven in een dure, uit kalksteen gehouwen sarcofaag en kreeg ook mooie sieraden en munten mee in het graf. Een van de mooiste sarcofagen was die van een 6-jarig meisje. Zij werd begraven met onder andere een armband en ketting van goud.