Romeinse ‘kluis’ gevonden in theater

Italiaanse archeologen hebben een kruik met honderden Romeinse gouden munten gevonden. Volgens deskundigen is het een soort vroege kluis.

Er ontbrak een groot deel van de amfoor, waardoor je de munten zo kon zien zitten.

Archeologen in de Noord-Italiaanse stad Como hebben meer dan 300 antieke gouden munten gevonden in de ruïnes van een Romeins theater. De munten lagen in een kruik van speksteen, die waarschijnlijk ooit in de kelder van het theater is begraven.

‘Ze waren op zo’n manier begraven dat ze later weer opgehaald konden worden,’ stelt Maria Grazia Facchinetti, deskundige op het gebied van Romeinse munten, vast.

De kluis van een bank

Volgens Facchinetti waren de munten ‘opgestapeld in rolletjes, net zoals banken dat vandaag de dag doen’. De archeologen denken daarom niet dat de munten van een privépersoon waren, geeft ze aan, maar waarschijnlijk van een bank.

Tot dusver zijn 27 munten onderzocht, en die komen allemaal uit de 5e eeuw.

Munten uit deze periode worden zelden gevonden: door vijandelijke invasies en de verdeling van het Romeinse Rijk in een westelijk en oostelijk deel in het jaar 395 stond het er slecht voor met de economie, en het geld wilde niet echt rollen.

Miljoenen waard

Het goud is in goede staat, want de amfoor heeft de munten beschermd. Daardoor zijn de inscripties goed te lezen, wat ons iets kan leren over de periode in kwestie. Deskundigen schatten dat de munten een totale waarde van miljoenen euro’s vertegenwoordigen.