Romeinse duivelscultus bezorgt archeologen hoofdbrekens

Archeologen en experts staan met lege handen na de vondst van een Romeinse figuur met hoorns, die mogelijk door soldaten is aanbeden. Ze slaan nieuwe wegen in om het raadsel op te lossen.

Romeinse cultus duivelsfiguur

Wat stelt de figuur voor die Britse archeologen hebben blootgelegd op een heuvel bij Shrewsbury? Ze vragen nu het publiek om hulp om het raadsel op te lossen.

© Shropshire Council

Afgelopen zomer waren archeologen aan het graven op Nesscliffe Hill bij het Engelse Shrewsbury, en daar deden ze een bijzondere ontdekking.

Ze legden een steen bloot met een figuur erin gekerfd, die veel weg heeft van de klassieke afbeelding van een duivel: een mensachtige figuur met hoorns en een lang wapen in de hand. Maar na de stenen figuur een jaar lang te hebben bestudeerd, weten de archeologen nog steeds niet waarom hij is gemaakt of wat hij voorstelt.

Nu slaan ze een nieuwe weg in en vragen ze het publiek om hulp:

‘We willen graag dat mensen ons helpen het raadsel op te lossen, of het te melden als ze vergelijkbare figuren hebben gezien,’ aldus dr. Paul Reilly, archeoloog aan de University of Southampton.

Romeinse cultus duivelsfiguur

De archeologen breken zich onder meer het hoofd over het gat dat het ‘hoofd’ van de figuur vormt. Mogelijk werd er tijdens rituelen een klein offer in gelegd.

© Shropshire Council

Gehoornde godheid?

Volgens één theorie gaat het om een gehoornde godheid die is aanbeden door een cultus van Romeinse soldaten. Op Nesscliffe Hill stond namelijk een oud fort uit de ijzertijd, dat de Romeinen overnamen. En in andere forten in Engeland zijn meer gehoornde goden gevonden.

Maar Paul Reilly wijst er ook op dat ‘Nesscliffe in het gebied ligt waar vermoedelijk de Cornovii leefden, een Keltische stam waarvan de naam “de gehoornden” kan betekenen’.

De figuur kan ook door lokale druïden zijn gemaakt en gebruikt zijn tijdens offerandes.

Als jij iets weet wat de archeologen verder kan helpen, kun je een e-mail sturen aan Paul Reilly via p.reilly@soton.ac.uk of aan Gary Lock via gary.lock@arch.ox.ac.uk.