Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Degen

Rijk krijgersgraf ontdekt

Oekraïense archeologen hebben een ruim 2000 jaar oud graf ontdekt met het skelet van een krijger die tot de mysterieuze Scythen behoorde.

Mamai Gora/Stas Nabatnikov & Shutterstock

Tijdens de opgraving van een Scythische grafheuvel in de Oekraïense oblast Zaporizja hebben archeologen een aantal bijzondere vondsten gedaan.

De heuvel bevatte volgens plaatselijke archeologen een groot en een klein graf. Het grote graf was al in de oudheid leeggeroofd, maar in het kleinere lag het skelet van een man van 18 tot 20 jaar oud.

Naast de dode vonden de onderzoekers fragmenten van een metalen hoofdstel van een paard, een ijzeren bijl, pijlpunten van brons en been en een akaines, een Scythische degen.

Begraafplaats van mysterieuze Scythen

Vooral de degen is bijzonder, omdat die zeer kostbaar was. Het wapen zat bijvoorbeeld in een met goud versierde schede en had een rijk gedecoreerd gevest.

Volgens de archeologen was de jonge krijger vermoedelijk verwant aan de overleden persoon in het geplunderde, grotere graf ernaast.

De Oekraïense onderzoekers werken al 32 jaar in het gebied waar het graf werd gevonden. Er bevindt zich een grote begraafplaats van de mysterieuze Scythen.

Scythen waren beroemd en berucht

De Scythen waren nomaden die oorspronkelijk uit het huidige Iran kwamen. In de 7e eeuw v.Chr. drongen ze door tot in Oekraïne. De Scythen stonden bekend als dappere strijders te paard, wat ze tot geduchte vijanden maakte.

Vandaag de dag zijn ze vooral beroemd om hun rijke graven, die vaak uitpuilen van fraai gedecoreerde grafgiften van goud. Het raadselachtige volk verdween rond 100 v.Chr.

De archeologen schatten dat dit krijgersgraf uit de 5e eeuw v.Chr. dateert, waarmee het het oudst bekende Scythische graf in het gebied is.

De circa 400 andere Scythische graven die onderzocht zijn, zijn zo’n 200 jaar jonger.

Lees ook:

Jødisk skat Polen
Archeologie

Mysterieuze vondst onder verlaten synagoge

3 minuten
Archeologie

Rijk graf uit de ijzertijd was van Keltische powervrouw

2 minuten
Archeologie

De echte Asterix gevonden in Engeland

2 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg