Rijk graf uit de ijzertijd was van Keltische powervrouw

In Zwitserland is het bijzonder fraaie graf van een Keltische vrouw gevonden. Waarschijnlijk was zij een van de machtigste mensen in de omgeving.

Het graf van de vrouw werd in 2017 ontdekt en is de afgelopen twee jaar grondig geanalyseerd. De twee graven van een Keltische krijger en een rijke vrouw wijzen erop dat er een duidelijke bovenklasse bestond in dit gebied.

In 2017 werd bij graafwerkzaamheden voor een gymzaal van een school in Zürich het rijk versierde graf van een Keltische vrouw ontdekt. Na twee jaar van onderzoek met de nieuwste technologie kunnen de archeologen nu een buitengewoon gedetailleerd beeld schetsen van het leven van de 2200 jaar oude vrouw.

Keltische vrouw was dol op honing

Uit analyses van de grafgeschenken van de vrouw blijkt dat ze stierf tussen 200 en 250 v.Chr. Er zijn ook strontiumisotopenanalyses van haar botten gedaan, die aantonen dat ze een lokale vrouw was, die waarschijnlijk opgroeide nabij de rivier de Limmat, die nu door Zürich loopt.

Ze was ongeveer 40 jaar toen ze stierf, en haar botten vertonen geen tekenen van zwaar fysiek werk. De gebitsresten bevatten echter veel sporen van verrotting, waaruit de onderzoekers opmaken dat ze dol was op eten en drinken dat was gezoet met honing.

De vrouw werd te ruste gelegd met talrijke sieraden en andere grafgeschenken. Dat duidt erop dat ze rijk was en aanzien had.

©

Graf bevatte leer en wol

Fragmenten van stoffen, bont en leer in de kist duiden erop dat de vrouw begraven is in een jurk van fijne schapenwol. Daarnaast was ze verpakt in dikke wollen kleden, en ze lag op een rundervel.

Halsketting zat vast met broches

De archeologen hadden vooral belangstelling voor de halsketting van de vrouw, die versierd was met kralen van glas en barnsteen. Hij zat namelijk onder de lijkwade aan haar kleren vast met spelden in een haak, net als bij een broche.

Boomstam diende als kist

De vrouw werd gevonden in een grote, uitgeholde boomstam. Dergelijke kisten werden tot aan de middeleeuwen vooral in Noord-Europa gebruikt. Een van de beroemdste, die in 1191 door Engelse monniken werd gevonden, zou het lichaam van koning Arthur hebben bevat.

Romeinen stichtten Zürich niet

Zürich staat bekend om zijn vele vondsten uit de middeleeuwen, maar dit is pas het tweede graf uit de ijzertijd dat er is gevonden. Het eerste graf was van een rijke krijger, die werd begraven met zijn zwaard, schild en lans.

Omdat uit analyses van zijn botten bleek dat hij ook rond 200 v.Chr. is gestorven en zijn graf slechts 80 meter bij dat van de vrouw vandaan ligt, denken de archeologen dat ze elkaar mogelijk kenden.

Jarenlang werd gedacht dat Zürich door de Romeinen was gesticht. Het graf van de vrouw is echter nog een bewijs dat de Kelten zich al eeuwen voor de eerste bebouwing van de Romeinen rond 15 v.Chr. hier vestigden.