Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Het graf van de vrouw werd in 2017 ontdekt en is de afgelopen twee jaar grondig geanalyseerd. De twee graven van een Keltische krijger en een rijke vrouw wijzen erop dat er een duidelijke bovenklasse bestond in dit gebied.

Cultuur - Archeologie

Rijk graf uit de ijzertijd was van Keltische powervrouw

In Zwitserland is het bijzonder fraaie graf van een Keltische vrouw gevonden. Waarschijnlijk was zij een van de machtigste mensen in de omgeving.

In 2017 werd bij graafwerkzaamheden voor een gymzaal van een school in Zürich het rijk versierde graf van een Keltische vrouw ontdekt. Na twee jaar van onderzoek met de nieuwste technologie kunnen de archeologen nu een buitengewoon gedetailleerd beeld schetsen van het leven van de 2200 jaar oude vrouw.

Keltische vrouw was dol op honing

Uit analyses van de grafgeschenken van de vrouw blijkt dat ze stierf tussen 200 en 250 v.Chr. Er zijn ook strontiumisotopenanalyses van haar botten gedaan, die aantonen dat ze een lokale vrouw was, die waarschijnlijk opgroeide nabij de rivier de Limmat, die nu door Zürich loopt.

Ze was ongeveer 40 jaar toen ze stierf, en haar botten vertonen geen tekenen van zwaar fysiek werk. De gebitsresten bevatten echter veel sporen van verrotting, waaruit de onderzoekers opmaken dat ze dol was op eten en drinken dat was gezoet met honing.

De vrouw werd te ruste gelegd met talrijke sieraden en andere grafgeschenken. Dat duidt erop dat ze rijk was en aanzien had.

Romeinen stichtten Zürich niet

Zürich staat bekend om zijn vele vondsten uit de middeleeuwen, maar dit is pas het tweede graf uit de ijzertijd dat er is gevonden. Het eerste graf was van een rijke krijger, die werd begraven met zijn zwaard, schild en lans.

Omdat uit analyses van zijn botten bleek dat hij ook rond 200 v.Chr. is gestorven en zijn graf slechts 80 meter bij dat van de vrouw vandaan ligt, denken de archeologen dat ze elkaar mogelijk kenden.

Jarenlang werd gedacht dat Zürich door de Romeinen was gesticht. Het graf van de vrouw is echter nog een bewijs dat de Kelten zich al eeuwen voor de eerste bebouwing van de Romeinen rond 15 v.Chr. hier vestigden.

Lees ook:

kivikausi, figuuri, Kiina, pikkulintu
Archeologie

Vogeltje haalt oude theorie onderuit

2 minuten
Falerii Novi, radarbeelden van antieke stad
Archeologie

Antieke stad opgegraven zonder schop en spade

2 minuten
Skelet rytterkriger Tyskland
Archeologie

Graf van Duitse krijger wekt enthousiasme

3 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg