Raadselachtige ‘altaarsteen’ van Stonehenge helpt oude theorieën om zeep

Uit geavanceerd onderzoek van de enorme ‘altaarsteen’ van Stonehenge blijkt dat deze een heel andere oorsprong heeft dan tot nu toe gedacht. De chemische samenstelling duidt erop dat hij helemaal uit Schotland komt.

Stonehenge Alter Stone

De theorie dat de ‘altaarsteen’ uit Wales komt, werd in 1913 voor het eerst geponeerd.

© Stones of Stonehenge

Al meer dan 100 jaar denken experts te weten waar de zogenoemde ‘altaarsteen’ van Stonehenge – de grootste liggende steen in het midden van het monument – vandaan komt.

Volgens archeologen was de steen net als de meeste bluestones (kleinere liggende stenen) afkomstig uit The Old Red Sandstone: een zandsteenformatie in Mynydd Preseli in het westen van Wales.

De formatie ligt op 225 kilometer afstand van Stonehenge, dus het transport van de stenen, die elk 2 tot 5 ton wegen, is op zich al indrukwekkend. Nu blijkt echter dat de altaarsteen waarschijnlijk van nog veel verder komt.

Nieuw onderzoek, waarbij gebruik is gemaakt van optische petrografie, röntgenbelichting en spectroscopie, heeft uitgewezen dat de steen grote hoeveelheden barium bevat.

Deze minerale samenstelling sluit uit dat de steen oorspronkelijk uit Wales komt, waar het bariumgehalte in rotsformaties aanzienlijk lager is.

Zoektocht naar rotsen begonnen

Na deze verrassende ontdekking doen deskundigen nu hun best om de oorsprong van de steen te achterhalen.

Ze willen de minerale samenstelling van de altaarsteen vergelijken met andere zandsteenformaties op de Britse Eilanden. De analyse duidt er tot dusver op dat de steen uit het noorden van Engeland komt, en misschien zelfs uit Schotland.

Professor Nick Pearce van de Universiteit van Aberystwyth, die aan het onderzoek meewerkte, is in zijn nopjes: ‘Hopelijk leidt dit tot nieuwe inzichten in de ontwikkeling van Stonehenge.’

‘Ik denk dat de ontdekking ervoor zal zorgen dat mensen de altaarsteen in een iets andere context gaan zien,’ aldus Pearce.