Dafna Gazit, Israel Antiquities Authority

Purper komt uit de tijd van koning Salomo

Een team archeologen deed in de woestijn van Israël een kleurrijke vondst.

In Israël zijn zeer oude wollen vezels en resten van een geweven stof gevonden, beide in de kleur purper. Uit koolstof 14-datering blijkt dat de stoffen zo’n 3000 jaar oud zijn.

De ontdekking werd gedaan door archeologen die aan het graven waren bij Slaves’ Hill (slavenheuvel) in de Timnavallei in het zuiden van Israël. Hier was in de oudheid een groot kopermijnencomplex.

De kleur purper werd gewonnen uit slakken die in de Middellandse Zee leven.

© Shutterstock

In die tijd werd de kleur purper gewonnen uit slakken in de Middellandse Zee. De kleur was extreem duur, alleen de rijksten konden zich hem veroorloven. De onderzoekers waren dan ook verrast dat ze purperkleurige stof aantroffen in de Timnavallei, bijna 200 kilometer van de Middellandse Zee.

Vondst stamt uit tijd van Salomo

‘Het is voor het eerst dat we stoffen hebben gevonden met het prestigieuze purper uit de tijd van koning David en koning Salomo (Israëlische koningen uit de Bijbel, red.),’ vertelt dr. Naama Sukenik, curator bij de Israel Antique Authority, tegen nieuwssite EurekAlert.

Dankzij het droge klimaat in de Timnavallei zijn de stoffen niet vergaan.

© Dafna Gazit, Israel Antiquities Authority

‘Stoffen vind je zelden. Zoals elk organisch materiaal dat makkelijk wordt afgebroken, vergaat het gewoonlijk snel. Stoffen blijven alleen behouden onder bepaalde omstandigheden, die voorkomen dat ze door microben worden vernietigd,’ legt Sukenik uit.

Hoe de dure stof bij Slaves’ Hill terechtkwam, is een raadsel. De archeologen denken dat de stof mogelijk werd geruild tegen koper.