Prehistorische baby’s dronken melk uit zuigfles

Uit een nieuw onderzoek blijkt dat prehistorische baby’s ‘zuigflessen’ van aardewerk hadden en dat ze dierenmelk te drinken kregen.

Zuigfles

Sommige prehistorische ‘zuigflessen’ zien eruit als fabeldieren en deden ook dienst als speelgoed.

© Enver-Hirsch©Wien Museum

Er zijn voor het eerst bewijzen gevonden dat kinderen duizenden jaren geleden dierenmelk te drinken kregen uit een soort zuigfles.

In veel delen van Europa zijn aardewerken kopjes gevonden met een drinktuit. Af en toe hebben deze koppen, die onder meer in kindergraven zijn ontdekt, de vorm van fabeldieren.

Hoewel er veel aanwijzingen zijn dat de koppen speciaal voor kinderen waren, ontbrak het tot nu toe aan harde bewijzen.

De prehistorische ‘zuigflessen’ hebben een tuit waardoor een baby melk kan drinken.

© Helena Seidl da Fonseca

Resten van dierenmelk

Nu heeft een internationaal onderzoektsteam de binnenkant van drie koppen uit kindergraven in Beieren in Duitsland echter geanalyseerd. Ze troffen microscopisch kleine resten van koeien-, geiten- en schapenmelk aan.

‘Dit is volgens mij het eerste rechtstreekse bewijs van wat prehistorische kinderen te eten en te drinken kregen,’ zegt Julie Dunne, biomoleculair archeoloog aan de University of Bristol in Groot-Brittannië tegen het persbureau Reuters.

Unieke kennis over voedsel

De drie onderzochte ‘zuigflessen’ stammen uit 1200 tot 450 v.Chr., maar eerder zijn vergelijkbare koppen gevonden die wel 7000 jaar oud zijn.

Volgens de onderzoekers leveren de nieuwe ontdekkingen unieke kennis op over de manier waarop kinderen werden gevoed in de prehistorie.

Nu hopen de wetenschappers ook andere, vergelijkbare koppen te kunnen onderzoeken.