Potscherf droeg 2600 jaar geheim bericht met zich mee

De achterkant van een oude potscherf uit Israël leek leeg te zijn. Maar nu is er een geheime bestelling tevoorschijn gekomen.

A. De potscherf zoals hij is. Er is niets te zien. B. Op een multispectrale foto komt tekst tevoorschijn. C. Wetenschappers vinden een geheim bericht op de scherf.

© Plos One

In 1965 vonden onderzoekers een potscherf in de woestijn bij een burcht in het Israëlische Arad.

De scherf was in slechte staat, en de wetenschappers richtten hun aandacht meteen op de voorkant. Het was duidelijk dat daar een tekst had gestaan.

Maar nu blijkt de achterkant van dezelfde potscherf minstens even interessant.

3 nieuwe regels

Op de voorkant staat een eerbetoon aan Jahweh, de god van de Israëlieten, maar de boodschap op de achterkant is wat dwingender.

De onderzoekers gebruikten een multispectrale camera om foto’s van de potscherf te maken in allerlei golflengten. De scherf wordt al ruim 50 jaar tentoongesteld, maar toonde ineens een andere kant van zichzelf.

‘Tot onze verbazing kwamen er drie nieuwe regels tekst tevoorschijn,’ aldus Arie Shaus, doctoraalstudent wiskunde en archeoloog aan de universiteit van Tel Aviv.

Stuur meer wijn

De regels zijn vertaald en blijken duidelijke boodschappen te bevatten:

‘Als er nog wijn is, stuur hoeveelheid ... Als je nog iets nodig hebt, stuur’ (= stuur me er een bericht over).

De inscriptie eindigt met de mededeling dat ene Ge’alvau een bath wijn heeft genomen, een oude eenheid voor wijn.

Bericht aan soldaat

De onderzoekers denken dat het bericht bedoeld was voor Elyashiv, de kwartiermeester van de burcht.

De kwartiermeester was een officier die verantwoordelijk was voor de bevoorrading – en blijkbaar dus ook voor de aanvoer van wijn.

De wetenschappers zijn blij met de ontdekking en spreken van een waardevolle aanvulling op de kennis die ze al hadden over het koninkrijk Juda van 2600 jaar geleden.