Sebastien Bozon/AFP/Ritzau Scanpix

Postduifbericht ruim 100 jaar vertraagd

Meer dan 100 jaar geleden moest een postduif een bericht afleveren aan een Duitse officier, maar de brief verdween.

Jade Halaoui maakte in september een wandeling met zijn partner Juliette in de Franse Elzas toen hij iets zag glinsteren in een groen weiland.

Het bleek een metalen kokertje te zijn met een boodschap erin. Het stel bracht de vondst naar het plaatselijke Linge Memorial Museum.

Daar stortten deskundigen zich op de zaak. Ze konden vaststellen dat het kokertje aan de poot van een postduif had gezeten.

De tekst was in het Duits, en het bleek om een ruim 100 jaar oude boodschap te gaan.

Het papier is wat broos, maar het bericht is goed te lezen. Het museum in de Elzas wil een kopie maken om tentoon te stellen.

© Sebastien Bozon/AFP/Ritzau Scanpix

Bericht hoorde bij oefening

Het jaartal op de brief was echter moeilijk te ontcijferen voor de experts. Afhankelijk van de interpretatie dateert de brief uit 1910 of 1916.

Maar op basis van de inhoud vermoedt Dominique Jardy, curator van het museum, dat het bericht in 1910 geschreven is.

‘Het is een kort verslag van een militaire oefening. In mijn 40 jaar in het vak heb ik nog nooit zoiets gezien,’ zegt hij tegen de Britse krant The Times.

Volgens Jardy bevat het bericht instructies over verliezen tijdens een oorlogssimulatie.

De brief is aan een officier gericht, en de postduif heeft het kokertje waarschijnlijk verloren voordat hij zijn bestemming bereikte. In de jaren vóór de Eerste Wereldoorlog was de Elzas in Duitse handen.