Girsu Project
Sumerisch paleis Girsu

Paleis van oude beschaving gevonden in woestijn

Een Britse archeoloog kreeg te horen dat het tijdverspilling was om meer opgravingen te doen in de Sumerische stad Girsu, die door grafrovers was leeggehaald. Maar hij was eigenwijs.

Niemand geloofde dr. Sebastien Rey toen hij op archeologieconferenties vertelde over zijn plannen om de 4500 jaar oude Sumerische stad Girsu bloot te leggen.

‘Je spilt je tijd – en het geld van het British Museum en de Britse overheid,’ kreeg hij te horen. Girsu, dat 140 jaar geleden werd ontdekt, is op grote schaal geplunderd door grafrovers. Toch geloofde Rey dat er grote ontdekkingen te doen waren. En hij kreeg gelijk.

Girsu kleitablet

Spijkerschriftdeskundigen van o.a. het British Museum gaan aan de slag met het vertalen van de vele kleitabletten uit de stad.

© Girsu Project

Nieuw licht op belangrijke beschaving

Tot nu toe vonden Rey en zijn team in de stad een 4500 jaar oud Sumerisch koninklijk paleis, een tempel voor de god Ningirsu en ruim 200 kleitabletten in spijkerschrift. Deze vondsten kunnen veel nieuwe kennis opleveren over de Sumeriërs, die tussen 3500 en 2000 v.Chr. het schrift ontwikkelden.

Het British Museum leidt de opgraving in samenwerking met Irakese deskundigen. Museumdirecteur Hartwig Fisher spreekt van ‘een van de meest fascinerende opgravingen’ die hij ooit heeft bezocht.

‘Hoewel onze kennis van de Sumeriërs vandaag de dag nog beperkt is, kunnen het werk in Girsu en de ontdekking van het paleis en de tempel in potentie enorme gevolgen hebben voor ons begrip van deze belangrijke beschaving,’ voegt de museumdirecteur eraan toe.

Sumerisch paleis Girsu

De meeste archeologen dachten niet dat er nog veel te vinden viel in Girsu, maar gelukkig zaten ze ernaast.

© Girsu Project