Oudste intacte scheepswrak op aarde gevonden in Zwarte Zee

Volgens archeologen lag het 23 meter lange schip meer dan 2400 jaar onaangeroerd op de zeebodem. Het wrak kan ons beeld van de scheepsbouw in de oudheid omgooien.

Het schip werd gevonden en digitaal in kaart gebracht door twee duikers in onderzeeërs.

© Rodrigo Pacheco Ruiz

Archeologen hebben een scheepswrak op de bodem van de Zwarte Zee gevonden dat volgens hen het oudste intacte wrak ter wereld is. Het heeft er meer dan 2400 jaar onaangeroerd gelegen.

Het 23 meter lange schip komt waarschijnlijk uit het oude Griekenland, en zijn mast, roeispanen en zelfs de banken waarop de roeiers zaten zijn nog vrijwel compleet. Het schip is op circa 2 kilometer diepte gevonden.

Zuurstofarme Zwarte Zee conserveerde het hout

Het schip dankt zijn indrukwekkende toestand aan de unieke zuurstofarme stromen op de bodem van de Zwarte Zee. Door het lage zuurstofgehalte zitten er ook weinig organismen die hout eten in het water.

‘Een schip uit de oudheid dat nog intact is op een diepte van meer dan 2 kilometer had ik nooit voor mogelijk gehouden. Dit zal onze kijk op de scheepsbouw en scheepvaart in de oudheid veranderen,’ denkt professor Jon Adams, toonaangevend in het archeologisch onderzoek naar de Zwarte Zee, dat ertoe heeft geleid dat dit schip werd gevonden.

Gelijkenis met het schip van Odysseus

Adams’ team heeft bevestigd het schip voorlopig te laten liggen, maar op een klein stukje hout is een koolstof 14-analyse uitgevoerd. Daaruit blijkt dat het schip uit de 5e eeuw v.Chr. komt.

Waarschijnlijk betrof het een koopvaardijschip dat onderweg was van een Griekse stadstaat naar Griekse koloniën aan de noordelijke kust van de Zwarte Zee. De vorm van het schip is echter ongebruikelijk en alleen bekend van een vaas met daarop een afbeelding van Odysseus’ ontmoeting met de sirenen in de Odyssee.