Professor Larry Barham/University of Liverpool
houten bouwwerk, prehistoriche mens, Zambia

Oudste houten bouwwerk ter wereld ontdekt in Afrika

De prehistorsiche mens gebruikte hout voor meer dan alleen vuren stoken. Dit blijkt uit de ontdekking van 476.000 jaar oude balken uit een gebouw in Afrika. Onze voorouders waren intelligenter dan we denken, stellen de onderzoekers.

Een half miljoen jaar geleden leefden onze voorouders als nomaden. Ze trokken van plaats naar plaats op zoek naar prooien, beschutting en water.

Dat is in ieder geval wat de wetenschap lang heeft aangenomen. Maar nu wordt deze theorie in twijfel getrokken door de vondst van 476.000 jaar oude houtfragmenten in Afrika. Onze voorouders bouwden een half miljoen jaar geleden al met hout en woonden mogelijk op een vaste plek, stellen onderzoekers in een studie in het tijdschrift Nature.

Het hout is gevonden bij de Kalambowaterval in Zambia. Het lag onder water en is daardoor goed bewaard gebleven.

Doordat het hout zo goed geconserveerd is, was het makkelijk te onderzoeken. De experts vonden al snel bewijs dat het als bouwmateriaal was gebruikt.

Sommige stukken hout vertoonden sporen van stenen werktuigen, terwijl andere als bouwstenen in elkaar pasten. De onderzoekers vermoeden dat de prehistorische mens onder andere loopbruggen, platforms boven drassige gebieden en woningen bouwde.

Vondsten veranderen beeld van prehistorische mens

De ontdekking is een wetenschappelijke verrassing.

Tot nu toe waren deskundigen ervan overtuigd dat onze voorouders als nomaden leefden en hout uitsluitend gebruikten om in de grond te graven, speren te maken voor de jacht en vuren te stoken.

houten bouwwerk, prehistorisch mens, Zambia

Deze circa 476.000 jaar oude houtfragmenten vormen de resten van het oudste houten bouwwerk ter wereld.

© Professor Larry Barham/University of Liverpool

Maar prehistorische mensen vestigden zich bij de Kalambowaterval en zetten er gebouwen neer op een plek waar ze toegang hadden tot vers water en wild uit de bossen, zeggen archeologen.

Deze nieuwe kennis zet het beeld van onze vroege voorouders volledig op zijn kop.

‘Vergeet de term “stenen tijdperk”. Kijk naar wat deze mensen deden: ze maakten iets nieuws en geweldigs van hout. Ze gebruikten hun intelligentie, hun verbeelding en hun vaardigheden om iets te maken wat ze nog nooit hadden gezien en wat nog nooit had bestaan. Ze leken veel meer op ons dan we dachten,’ schrijft Larry Barham, docent aan de Universiteit van Liverpool en leider van de opgraving in een persbericht.