Tyrkiets Ministerium for Kultur og Turisme
Karahan Tepe

Oudste beeld van een mens gevonden in Turkije

Beelden van dieren worden regelmatig blootgelegd op de 11.000 jaar oude archeologische locatie Karahan Tepe in Turkije. Maar nu vonden archeologen het oudste beeld ter wereld van een mens, en vooral het gedeelte tussen zijn benen is indrukwekkend.

Op de Turkse archeologische locatie Karahan Tepe is een beeld van een mens blootgelegd, dat volgens archeologen zo’n 11.400 jaar oud is. Daarmee is het het oudste standbeeld ter wereld.

Het beeld is 2,3 meter hoog en ondanks zijn ouderdom zijn details als het haar en de baard nog goed zichtbaar. Het meest opvallend is echter de erecte penis, die de figuur met beide handen vasthoudt. Vanwege dit detail vermoeden de archeologen dat het om een vruchtbaarheidsgod gaat. Een fallus wordt namelijk vaak geassocieerd met vruchtbaarheidsgoden.

Karahan Tepe ligt op slechts 46 kilometer van het bekendere Göbekli Tepe, waar de oudste megalieten ter wereld zijn ontdekt: grote, door mensen gemaakte stenen monumenten.

Karatan Tepe is echter bijna net zo oud als Göbekli Tepe en werd waarschijnlijk door dezelfde jager-verzamelaarsgemeenschappen gebruikt. De afgelopen jaren zijn er veel belangwekkende zaken blootgelegd, maar dit menselijke standbeeld is zonder twijfel de grootste archeologische vondst die hier ooit is gedaan.

Dierenbeelden lagen in de buurt

Het beeld doet qua stijl denken aan de zogeheten Urfa-man: een ongeveer 9000 jaar oud beeld dat ook in het tegenwoordige Turkije is gevonden.

De Urfa-man heeft echter geen haar of baard zoals het beeld uit Karahan Tepe. En de ogen van de Urfa-man bestonden uit zwarte stenen, terwijl de ogen van het nieuwe beeld rechtstreeks in het materiaal zijn gehouwen.

Naast het menselijke beeld hebben archeologen ook twee beelden van dieren in de buurt gevonden, een van een wild zwijn en een andere van een vogel.

Het beeld van het zwijn bleek resten van verf te bevatten, waarmee het het oudste gekleurde beeld is dat archeologen vandaag de dag kennen.

Karahan Tepe

Het beeld was gebroken bij de benen, maar de vele fraaie details van het hoofd en de ribben zijn nog te zien.

© Ismail Can