Oude godheid ging schuil in het woestijnzand

Archeologen hebben een fabelachtig standbeeld opgegraven in de oude Iraakse stad Chorsabad. Hoewel IS het grootste deel van de stad heeft verwoest, heeft dit monument het overleefd – bijna intact.

Archeoloog bij Lamassu-beeld

Een lamassu was een godheid die vaak bij de ingang van heilige plaatsen op wacht stond.

© Iraq State Board of Antiquities & Heritage, Mustafa Yahya

Een enorm stierenlijf, adelaarsvleugels van 4 meter en een gewicht van 18 ton.

Dit is de fabelachtige vondst die is gedaan in Noord-Irak.

Het beeld stelt een stierman of lamassu voor: een Assyrische godheid die de wacht hield bij de poorten van rijke steden en paleizen.

Hoewel deze lamassu uit de ruïnes van de Assyrische stad Chorsabad zo’n 2700 jaar geleden werd gemaakt, verkeert hij dankzij het woestijnzand in perfecte staat – bijna.

Het mythische wezen mist zijn hoofd, doorgaans dat van een oude man.

Heiligdom zonder hoofd

Het enorme standbeeld werd in 1992 opgegraven door Iraakse archeologen, maar dieven hakten het hoofd eraf in 1995. Gelukkig werd dit in beslag genomen door douanebeambten toen de dieven het het land uit probeerden te krijgen. Vanwege de instabiliteit in de regio begroeven de archeologen het beeld echter weer in het zand, waar het in de vergetelheid raakte.

Dit was waarschijnlijk de redding van het beeld, want in 2015 kreeg IS het gebied in handen en vernietigde de terreurorganisatie de oude stad Chorsabad grotendeels. Het beeld werd echter niet gevonden.

Afgehakt hoofd van stenen beeld

In 1995 werd het grote lamassu-hoofd van het beeld gescheiden en zelfs in stukken gehakt in een poging het te stelen.

© Hadani Ditmars

De locatie van het standbeeld was gelukkig vastgelegd in archieven, en dit jaar is een Frans-Iraaks team van archeologen begonnen met de opgraving. En ze zijn op zijn zachtst gezegd onder de indruk.

‘Ik heb nog nooit van mijn leven zoiets groots opgegraven. Normaal gesproken vind je alleen in Egypte of Cambodja zulke grote dingen,’ zegt opgravingsleider Pascal Butterlin tegen het Franse medium France24.

Vandaag de dag wordt het hoofd bewaard in het Nationaal Museum van Irak in Bagdad.

De autoriteiten streven ernaar om de lamassu zijn hoofd weer terug te geven.