Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

De grote ‘dikbuikbeelden’ uit Guatemala stellen een heel lijf of een rond gezicht voor.

Cultuur - Archeologie

Oud volk maakte magnetische beelden

Uit nieuw onderzoek blijkt dat de vrijwel onbekende Monte Alto-cultuur ’s werelds oudste magnetische beelden maakte. Magnetisme werd waarschijnlijk als een bovennatuurlijke kracht gezien.

2000 jaar geleden maakte het Monte Alto-volk aan de westkust van Guatemala een aantal grote beelden van magnetisch gesteente.

Technisch onderzoek van het magnetisch veld van de beelden heeft nu aangetoond dat het geen toeval is dat ze van magnetisch gesteente zijn gemaakt: ze zijn zelfs zo bewerkt dat de velden ontspringen uit de wangen, het voorhoofd en de navel. Het zijn daarmee de oudste beelden waarvan is aangetoond dat ze magnetisch zijn.

Beelden zijn magneten van 2 ton

De 2 meter hoge en 10 ton zware stenen figuren zijn uitgehakt uit basalt, een vulkanisch gesteente dat veel ijzer bevat. Waarschijnlijk is dat ijzer door een blikseminslag gemagnetiseerd.

Het onderzoek is uitgevoerd door een internationaal team onder leiding van de geofysicus Roger Fu van Harvard University. Volgens de wetenschappers hebben de kunstenaars de magnetische plekken gevonden door mineralen langs de stenen te halen. Vervolgens zijn de beelden zo uitgehouwen dat de magnetische velden het sterkst waren rond het gezicht en de navel.

De magnetische beelden worden ‘dikbuiken’ genoemd vanwege hun mollige uiterlijk. Er zijn er in totaal 127 gevonden, waarvan er 11 zijn onderzocht.

Voorouders waren machtig

De onderzoekers weten nog maar weinig over de Monte Alto-cultuur, maar vermoeden dat de beelden belangrijke voorouders voorstellen, die hoog in aanzien stonden in de cultuur.

Mogelijk was het een bevestiging van de macht van deze voorouders dat hun kracht nog steeds voelbaar was in de vorm van magnetisme.

Lees ook:

Taal

Gevleugelde woorden schreven geschiedenis

11 minuten
Archeologie

Ontdekking: 1200 jaar oud rijk lag verstopt in jungle

2 minuten
Archeologie

Onderzoekers: Grieken inspireerden tot het Chinese Terracottaleger

2 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg