Onsterfelijke kaas gevonden op de zeebodem

Ze hoopten diamanten te vinden in een scheepswrak uit een Deens-Zweedse oorlog in de Oostzee. Maar de duikers kwamen naar boven met een oeroude kaas.

340 jaar lang lag deze kaas in een waterdicht vat op de bodem van de zee.

© Lars Einarsson / Kalmar County Museum

Duikers deden een brokkelige vondst toen ze onlangs het wrak van het Zweedse oorlogsschip Kronan onderzochten voor het Kalmar County Museum. In een kruik vonden ze namelijk een 340 jaar oude kaas.

De Kronan zonk op 1 juni 1676, toen het opgeblazen werd tijdens de Schoonse Oorlog tussen Zweden en Denemarken in de Oostzee.

Sinds 1980 onderzoekt het Kalmar County Museum het wrak regelmatig, maar dit is voor het eerst dat er een zuivelproduct gevonden is op de zeebodem.

Een soort roquefort

In de loop der jaren zijn er meer dan 30.000 waardevolle voorwerpen uit de Kronan gehaald, waaronder een bronzen kanon, diamanten en gouden munten. De verwachtingen waren dan ook hoog gespannen toen er dit jaar weer een onderzoek van start ging, maar de vondst van een waterdichte kruik met kaas kwam voor iedereen als een verrassing.

Lars Einarsson van het Kalmar County Museum, die het onderzoek naar het schip leidt, legt uit dat de kaas een doordringende gistlucht verspreidt. Hij denkt dat het om een variant van roquefort gaat.

'Ik vind hem eigenlijk best lekker ruiken. Maar ik zou er niet van willen proeven,' zegt hij.

Kaas bewaard dankzij zout en kou

De onderzoekers denken dat de kaas overleefd heeft dankzij de lage temperaturen en het lage zoutgehalte in de Oostzee. Bovendien lag de kaas onder een dikke laag afzettingen, waardoor hij intact is gebleven.

De kaas is nu naar de Swedish University of Agricultural Sciences gestuurd, waar hij nader onderzocht zal worden. De onderzoeksleider hoopt dat dat kennis zal opleveren over het eten aan boord van oorlogsschepen in de 17e eeuw.