Atlantic Productions/Magellan
Titanic

Ongelooflijke vondst ontdekt in wrak van de Titanic

Een duikboot met een 3D-camera nam 715.000 foto’s van het wrak van de Titanic. Het spectaculaire, zeer gedetailleerde 3D-model heeft een fantastische schat in de romp aan het licht gebracht.

Het bedrijf Magellan Ltd. heeft maar liefst 715.000 foto’s gemaakt van het wrak van de RMS Titanic.

Daar zat één foto tussen waar de experts achter de beelden erg van opkeken.

Tussen stukken meubilair, verwrongen metaal en andere wrakdelen op de zeebodem, zagen ze de contouren van een grote tand, gevat in glinsterend goud.

Het is mogelijk een tand van een megalodon, een enorme prehistorische haai die 3,6 miljoen jaar geleden uitstierf.

Dat het sieraad is geïdentificeerd, is te danken aan de buitengewone gedetailleerdheid van de beelden. 200 uur lang heeft de duikboot het wrak van de Titanic in hoge resolutie vanuit alle hoeken gefotografeerd.

Met de foto’s is een 3D-reconstructie gemaakt van het volledige wrak.

‘De Titanic is in tweeën gebroken, en de wrakstukken zijn over 8 km2 verspreid. We hebben alles tot in detail in kaart gebracht,’ vertelt Richard Parkinson, directeur van Magellan.

VIDEO: Bekijk de 3D-reconstructie van de Titanic:

Video

AI moet erfgenamen opsporen

Vanwege de wetgeving rond het scheepswrak is het illegaal is om artefacten van het schip of de omringende zeebodem te verwijderen.

Maar Magellan wil nu de oude foto’s van de passagiers van het luxe schip bestuderen in de hoop de eigenaar van het unieke sieraad te achterhalen.

Het fraaie 3D-model kan niet alleen worden gebruikt om bijzondere voorwerpen binnen in de Titanic te bestuderen. Het kan historici ook meer vertellen over de oorzaak van de scheepsramp in 1912.

‘We hebben feitelijke data aan de hand waarvan ingenieurs kunnen onderzoeken hoe het schip precies in tweeën is gebroken en is gezonken. Daardoor komen we nog dichter bij het ware verhaal over de ramp met de Titanic,’ aldus Titanic-expert Parks Stephenson.

VIDEO: Bekijk het unieke sieraad in de romp van de Titanic

Video