Onderzoekers lossen hoedenraadsel op

Al sinds de Europeanen in 1722 het Paaseiland ontdekten, roepen de grote standbeelden vragen op. Nu hebben archeologen een daarvan beantwoord.

Sinds de Europeanen in 1722 het Paaseiland ontdekten, vragen ze zich af wat die grote standbeelden daar doen.

© Shutterstock

Al eeuwen is het een groot raadsel hoe de bewoners van het Paaseiland 500 jaar geleden rode ‘hoeden’ van een paar ton boven op de grote standbeelden op het eiland kregen.

Nu hebben onderzoekers ontdekt dat deze hoeden, pukao genoemd, pas werden aangebracht toen de beelden al stonden. Dat schrijft een team archeologen in het tijdschrift Journal of Archaeological Science.

Hoeden naar de beelden gerold

De hoeden werden waarschijnlijk als grote cilinders uit de rode rotsen van het eiland gehouwen, waarna ze naar de voltooide beelden werden gerold. Vervolgens werden ze met behulp van hellingen en sterke touwen op de hoofden gezet en werden ze in hun uiteindelijke vorm gehakt.

Deze theorie is gebaseerd op een gedetailleerde reconstructie van de pukao, die gemaakt is met behulp van honderden beelden in hoge resolutie. Bovendien zijn er aan de voet van de beelden talloze fragmenten van de pukao gevonden.

Met behulp van hellingen en sterke touwen werden de rotscilinders op de hoofden gezet. Een afgewerkte pukao kan wel 12 ton wegen, dus de cilinders waren loodzwaar.