Onderzoekers lossen het raadsel van gezonken Amerikaans oorlogsschip op
Slechts één Amerikaans oorlogsschip zonk in de Eerste Wereldoorlog, en pas nu weten de onderzoekers zeker wat er gebeurde.

Met behulp van hoogtechnologische werktuigen konden de archeologen precies bepalen waar het schip geraakt was.
Een 100 jaar oud raadsel is opgelost door archeologen die verbonden zijn aan de Amerikaanse marine.
In de ochtend van 8 juli 1918 werd de Amerikaanse pantserkruiser USS San Diego ter hoogte van New York door elkaar geschud door een explosie. De bemanning kreeg het bevel op alles te schieten wat op een duikbootperiscoop leek, maar er was niets te zien.
Na 28 minuten was het schip op weg naar de zeebodem en zat de ruim 1100-koppige bemanning in reddingsboten. Zes man overleefden het niet. De USS San Diego was het enige grote Amerikaanse oorlogsschip dat zonk tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Het was een raadsel wat er met de pantserkruiser was gebeurd. Was er sprake van sabotage, pech of een duikbotenaanval?
Beruchte onderzeeër zat achter de aanval
Met behulp van onder meer sonartechnologie hebben onderzoekers nu een 3D-beeld van het scheepswrak gemaakt. Ze stellen vast dat het schip op een mijn liep, en ook dat was een van de voor de hand liggende theorieën.
De mijn was gelegd door de Duitse onderzeeër U-156, waarvan geschiedkundigen weten dat die zich in de omgeving bevond. Enkele weken later viel dezelfde onderzeeër enkele sleepboten aan in de haven van Orleans (in Massachusetts) en schoot ook op de stad. Het was de enige aanval op Amerikaans grondgebied van de hele oorlog.