Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Een onderzoek van het Chinese Terracottaleger heeft tot een verrassend resultaat geleid.

© Shutterstock
Cultuur - Archeologie

Onderzoekers: Grieken inspireerden tot het Chinese Terracottaleger

2200 jaar geleden reisden Griekse beeldhouwers naar China. Dat is de mening van onderzoekers die het Chinese Terracottaleger hebben bestudeerd.

De beroemdste archeologische vondst van China – een leger van 8000 terracottasoldaten – is eigenlijk Grieks. Zo luidt het verrassende bericht van onderzoekers die de beelden hebben bestudeerd.

De theorie is omstreden omdat China en Europa volgens de geschiedenisboeken 2200 jaar geleden, in de tijd dat de beelden werden gemaakt, geen rechtstreeks contact met elkaar hadden.

Chinezen maakten kleine figuren

Volgens senior archeoloog Li Xiuzhen, die de beelden heeft opgegraven, blijkt uit diverse nieuwe ontdekkingen dat de Grieken een aandeel moeten hebben gehad in de productie van het Chinese leger van klei.

Ten eerste hadden de Chinezen in de tijd dat de soldaten werden gemaakt geen traditie van grote, realistische beelden. Uit archeologische vondsten blijkt dat de Chinezen alleen eenvoudige beeldjes maakten van zo'n 20 centimeter. Volgens Xiuzhen moet de verandering in stijl dus van buitenaf zijn gekomen.

Bovendien vertonen sommige van de beelden opvallend sterke overeenkomsten met de Griekse beelden uit die tijd en zijn diverse bronzen sculpturen die in de buurt van de soldaten zijn gevonden gegoten volgens Europese methoden.

Griekse kunstenaar hielp mee

'Wij denken dat het Terracottaleger en de bronzen sculpturen zijn geïnspireerd door Griekse beeldhouwers uit de oudheid,' zegt Xiuzhen. Hij wordt gesteund door kunsthistoricus Lukas Nickel van de universiteit in Wenen.

'Ik stel me voor dat een Griekse beeldhouwer de Chinezen les heeft gegeven,' aldus de Oostenrijker, die het Terracottaleger heeft onderzocht.

De onderzoeker denkt dat de Chinezen de Griekse kunst mogelijk kenden via de beelden die het leger van Alexander de Grote in de 4e eeuw v.Chr. meenam naar Azië.

Lees ook:

kivikausi, figuuri, Kiina, pikkulintu
Archeologie

Vogeltje haalt oude theorie onderuit

2 minuten
Falerii Novi, radarbeelden van antieke stad
Archeologie

Antieke stad opgegraven zonder schop en spade

2 minuten
Grote namen uit de oorlog

Alexander de Grote stierf door zenuwziekte

2 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg