Guy Eisner
Dadelpalme oldtid

Onderzoekers brengen beroemde dadelpalm uit de oudheid weer tot leven

De dadels van de palmboom waren in de oudheid wijd en zijd bekend om hun grootte en zoete smaak. Nu hopen onderzoekers de bomen weer vrucht te laten dragen.

Israëlische onderzoekers hebben 2000 jaar oude dadelzaadjes van een uitgestorven palmsoort laten ontkiemen.

De zaadjes komen onder andere uit de beroemde Qumran-grotten en van opgravingen van de citadel Massada van koning Herodes, beide gelegen in de woestijn van Judea op de Westelijke Jordaanoever en in Israël.

Volgens Sarah Sallon van de Hebrew University of Jerusalem behoren de palmen tot de soort Phoenix dactylifera, die in de oudheid op grote plantages bij de Dode Zee groeide.

De beroemde joodse dadels

Destijds stonden de dadels van deze palmen bekend om hun grootte, zoete smaak en geneeskrachtige eigenschappen. Ze worden onder andere genoemd door de Romeinse schrijver Plinius de Oudere.

De palmen stierven echter gaandeweg uit na de noodlottige Joodse Opstand tegen de Romeinen in 132-135 n.Chr., en in de 19e eeuw waren ze geheel verdwenen.

In 2008 slaagde Sallon erin een 2000 jaar oud dadelzaadje uit de citadel Massada te laten ontkiemen. Er kwam een mooi, klein dadelpalmpje op, dat de naam Methusalem kreeg.

In 2008 slaagde Sarah Sallon erin een dadelpalmzaadje na 2000 jaar te laten ontkiemen, met de palm Methusalem als resultaat. Op de foto is het boompje nog jong.

© Guy Eisner

Palm zoekt partner

Dadelpalmen kennen twee geslachten. De mannelijke variant geeft stuifmeel af en de vrouwelijke krijgt bloemen. Om vrucht te kunnen dragen, is er van elk een nodig.

Methusalem moest dus een ‘echtgenote’ hebben. Daarvoor spoorde Sallon honderden dadelzaadjes uit de oudheid op, die bij opgravingen in Israël waren gevonden.

De onderzoekers ontdekten met behulp van koolstof 14-analyses dat de dadelpalmzaadjes 2300 tot 1900 jaar oud zijn. Van de in totaal 32 geplante zaadjes zijn er zes ontkiemd tot kleine palmboompjes, die allemaal een Bijbelse naam hebben gekregen.

© Guy Eisner

Er werden 32 zaadjes geplant, waarvan er zes ontkiemden. Daaronder zijn twee vrouwelijke palmen.

Ze zijn geen van beide nog gaan bloeien, maar zodra dat gebeurt zullen ze worden bevrucht met stuifmeel van Methusalem. Dan kunnen we weer genieten van de populairste dadels uit de oudheid.