Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Onderzoek: Waarom Machu Picchu op 2400 meter hoogte ligt

De Inca’s bouwden niet om religieuze redenen of uit angst voor vijanden hoog in de Andes. Steen is het sleutelwoord, volgens een bekende geoloog.

Diego Delso

Sinds de ruïnes van Machu Picchu in 1911 door de Amerikaan Hiram Bingham werden ontdekt, hebben wetenschappers zich afgevraagd waarom de Inca’s ervoor kozen de stad zo hoog in de bergen – en ver van alles vandaan – te bouwen. Een Braziliaanse geoloog denkt dat hij het antwoord heeft gevonden.

Rualdo Menegat heeft nauwkeurig satellietbeelden bestudeerd en het gebied rond Machu Picchu in kaart gebracht. Hij ontdekte dat de Inca’s hun stad niet hoog in de bergen bouwden ondanks de geografie, maar juist dankzij die geografie.

Er werd geen mortel gebruikt om Machu Picchu te bouwen. De Inca’s lieten de stenen perfect in elkaar passen.

© PA/Public domain

Natuurlijke bouwstenen

Uit het onderzoek van Menegat blijkt dat de rotsen onder Machu Picchu worden doorsneden door talloze geologische breuken. In de loop van duizenden jaren hebben deze breuken het gesteente in kleinere stukken gespleten. Dit maakte de keien gemakkelijker te vervoeren en te snijden, zodat ze als bouwstenen konden worden gebruikt.

Met andere woorden, de Inca’s hoefden voor hun reusachtige project geen bouwmaterialen over rivieren en berghellingen te slepen, concludeert Menegat. De natuur zelf leverde alle bouwstenen die de Inca’s zich maar konden wensen, ter plaatse. Ze hoefden ze alleen maar door te hakken.

Rualdo Menegat legt uit dat veel andere Incasteden uit de 15e eeuw ook boven op breuken werden gebouwd, zodat de bouw snel kon verlopen.

Lees ook:

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg