Onderaards paleis overleefde Islamitische Staat

De terreurorganisatie Islamitische Staat zag een onderaards paleis vol archeologische schatten over het hoofd toen ze een heilig graf bij het Iraakse Mosoel opblies.

Zo zag het graf van Yunus eruit voordat Islamitische Staat het opblies.

© Wikipedia

In 2014 blies Islamitische Staat een heiligdom in het Iraakse Mosoel op. Het betrof het graf van de profeet Yunus, die in de Bijbel Jona of Jonas heet.

Vervolgens groef de terreurorganisatie tunnels onder het graf op zoek naar rijkdommen.

Maar ze zagen iets over het hoofd: een onaangeroerd onderaards paleis uit 600 v.Chr.

Een geweldige vondst

Nu het Iraakse leger een groot deel van Mosoel weer onder controle heeft, zijn archeologen naar de stad gekomen om de ruïnes te onderzoeken die IS heeft achtergelaten.

En ze vonden het indrukwekkende paleis onder het geschonden graf van Yunus.

‘Zoiets heb ik nog nooit gezien,’ aldus professor Eleanor Robson, hoofd van het Britse instituut voor Irakstudies in the Telegraph.

‘Het gaat om zeer grote, uitgehakte stenen, en er is veel meer dan we verwacht hadden aan te treffen. De vernielingen van IS hebben ons dus in feite naar een geweldige vondst geleid,’ zegt ze.

In het paleis zijn talloze archeologische schatten gevonden, waaronder een marmeren inscriptie van Esarhaddon, de Assyrische koning die Babylon herbouwde.

Eerdere opgravingen leverden niets op

De bodem onder het graf van Yunus is meerdere keren onderzocht.

In 1852 liet de Ottomaanse gouverneur van Mosoel een opgraving uitvoeren, en in de jaren 1950 onderzocht het Iraakse ministerie van Oudheden de plaats.

Maar die kwamen dus niet zo ver als Islamitische Staat.

Het paleis en de voorwerpen die er zijn gevonden, kunnen archeologen informatie opleveren over Assyrië.