126th Territorial Defence

Oekraïense loopgraaf zat vol historische voorwerpen

Oekraïense soldaten kunnen niet alleen terugvechten tegen de Russen – ook in archeologie zijn ze verrassend goed.

Soldaten van de 126e brigade van het Oekraïense leger waren loopgraven aan het graven bij de zuidelijke havenstad Odessa, toen ze verrast werden door een vondst: er doken resten aardewerk en zelfs hele kruiken op – zogeheten amforen.

De soldaten hadden al gauw door dat het hier niet om afval uit het dorp ging, maar dat ze historische en mogelijk waardevolle voorwerpen hadden gevonden. De soldaten groeven daarom voorzichtig verder en ontdekten zo meerdere bijzonder goed bewaarde amforen.

De Oekraïense journalist Yana Suporovska schreef het volgende erover:

‘De amforen zijn al naar een museum gebracht. Wij zijn geen Russen – wij koesteren onze geschiedenis’.

De amforen komen uit de klassieke oudheid, die van ongeveer 750 v.Chr. tot 500 n.Chr. duurde.

© 126th Territorial Defence

Wijn en olie ging per schip naar Oekraïne

Archeologen hebben de pas ontdekte kruiken nog niet kunnen onderzoeken, maar volgens het museum in Odessa gaat het vermoedelijk om amforen uit de 4e of 5e eeuw n.Chr.

Amforen werden in de oudheid veel gebruikt om van alles in te bewaren – van wijn tot olijfolie en vissaus. De kostbare vloeistoffen werden veilig verpakt in de amforen en naar de Griekse kolonies aan de noordkust van de Zwarte Zee gebracht, waar nu ook Odessa ligt.

Als de omstandigheden het toelaten, moet de omgeving van de loopgraven archeologisch worden onderzocht. Archeologen hopen dan nog meer vondsten te doen.