Nieuwe vondst: Misvormde schedel duidt op wrede traditie

De langgerekte schedel die op de Krim is gevonden doet denken aan een sciencefictionfilm over aliens. Maar de verklaring ligt heel ergens anders: de schedel werd vervormd om de jongen tot een groot krijger te maken.

Het jongetje met de langgerekte schedel moest waarschijnlijk een krijger worden bij de Sarmaten.

© www.archae.ru

De Russische archeologen die onlangs in een graf uit de oudheid op het schiereiland Krim het skelet van een 18 maanden oud jongetje vonden, noemden de vindplaats al snel het ‘aliengraf’.

Het langgerekte hoofd van het jongetje was namelijk zo misvormd dat het deed denken aan een wezen uit de ruimte.

Het kind, dat 2000 jaar geleden leefde, was echter 100 procent menselijk. Zijn misvormde hoofd is het resultaat van een traditie die hem een agressieve, krijgszuchtige persoonlijkheid en uitstraling moest geven.

Karakter werd beïnvloed

Het jongetje behoorde tot de Sarmaten, een Iraans nomadenvolk dat tussen 500 v.Chr. en 500 n.Chr. op de Centraal-Aziatische steppe leefde.

De Sarmaten waren onder andere bekend om hun vrouwelijke krijgers, waarop de Amazones gebaseerd zouden zijn.

Ook staan ze erom bekend dat ze de schedels vervormden van jongens die waren uitgekozen om op te groeien tot elitekrijgers.

De Sarmaten dachten namelijk dat de verandering aan de schedel invloed zou hebben op de persoonlijkheid en de jongens agressiever en sterker zou maken.

Eivorm had hoge status

De procedure begon al in de vroegste jeugd, wanneer de botten nog zacht zijn. Het hoofd werd zo strak ingebonden dat de schedel van vorm veranderde naarmate het kind groeide.

Het langgerekte, eivormige hoofd werd mooier gevonden dan de normale ronde vorm, en had in meerdere culturen uit de oudheid een belangrijke sociale betekenis.

De archeologen denken daarom dat de jongen in het graf op de Krim een krijger moest worden, en dat dit de verklaring is voor zijn langgerekte schedel.