Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Deze wierookbrander is gevonden in de graven in het Pamirgebergte. De stenen werden verhit en gebruikt voor het branden van de cannabisplant.

Cultuur - Archeologie

Nieuwe vondst: Het eerste voorbeeld ooit van hasjroken

Bij het blootleggen van 2500 jaar oude graven in het westen van China hebben onderzoekers enkele van de oudste bewijzen gevonden dat hasj gebruikt werd als drug.

Mensen in het Pamirgebergte in het westen van China kenden waarschijnlijk het opwekkende effect van cannabis en rookten tot ze stoned waren. Dit als onderdeel van het begrafenisritueel.

Dat blijkt uit een studie van een Duits-Chinees onderzoeksteam dat sporen van cannabisplanten heeft gevonden in 2500 jaar oude wierookbranders die bij begrafenissen werden gebruikt.

Vroegste bewijs van hasjroken

Het was al lang bekend dat cannabis al duizenden jaren in Oost-Azië wordt verbouwd als gewas, maar er was nog geen bewijs gevonden dat hasj – van de hars van de wietplant – als drug werd gebruikt.

Nadat de onderzoekers sporen van een chemisch goedje in de wierookbranders hadden gevonden dat precies overeenkomt met de samenstelling van cannabis, was elke twijfel echter weggenomen.

China bracht de wereld hasj

Bovendien bleek uit de onderzoeken dat het gehalte THC, de stof die cannabis zijn psychedelische werking verleent, hoger was dan bij wilde wietplanten. Daarom denken de onderzoekers dat de Chinezen bewust wietplanten kweekten waar ze een grotere roes van kregen.

‘De ontdekking ondersteunt het idee dat wietplanten vooral werden gebruikt vanwege hun psychoactieve stoffen – eerst in de bergstreken in het oosten van Centraal-Azië en daarna in de rest van de wereld,’ vertelt Nicole Boivin, die werkt aan het Max Planck-instituut voor de menselijke geschiedenis, en die betrokken was bij het onderzoek.

Lees ook:

kivikausi, figuuri, Kiina, pikkulintu
Archeologie

Vogeltje haalt oude theorie onderuit

2 minuten
Falerii Novi, radarbeelden van antieke stad
Archeologie

Antieke stad opgegraven zonder schop en spade

2 minuten
marie-antoinette, von fersen, kirje
Vorsten

Onthullend: Zweed schreef liefdesbrieven aan Marie Antoinette

2 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg