Shai Halevi, Israel Antiquities Authority

Magnetisme bevestigt Bijbelse verwoestingen

Magnetisme helpt archeologen bij het dateren van opgravingen. De methode doet denken aan datering met jaarringen van bomen en heeft al een Bijbels verhaal bevestigd.

De magnetische noord- en zuidpool van de aarde schuiven elk jaar iets op. Net als de jaarringen van bomen kunnen archeologen de locatie van de polen gebruiken om vondsten te dateren.

Israëlische experts namen magnetische resten in de as van 17 afgebrande oude steden in Israël onder de loep. Door te kijken in welke richting ze wezen, de toenmalige noordpool, konden ze de aardlaag dateren.

Yoav Vaknin van de universiteit van Tel Aviv vertelt waar zijn collega’s de nieuwe dateringsmethode voor gebruikten:

‘Op basis van overeenkomsten en verschillen in de intensiteit en richting van de magnetische velden kunnen we een hypothese dat een plaats werd platgebrand tijdens een militair offensief bevestigen of ontkrachten.’

VIDEO: Zo werkt de dateringsmethode met magnetisme

Stad van Goliath onderzocht

De nieuwe techniek kan aantonen dat er waargebeurde verhalen in de Bijbel staan, zoals dat over de Filistijnse stad Gath, waar de reus Goliath naar verluidt vandaan kwam en die weggevaagd werd door koning Hazaël. Uit de as blijkt dat dat in 830 v.Chr. gebeurde.

De Bijbel zit er echter naast wat betreft de verwoesting van Tel Rehov, Tel Zavit en Horvat Tevet.

Koning Hazaël van Aram-Damascus zou dit ook op zijn geweten hebben, maar de as laat zien dat de steden 70 tot 100 jaar eerder afbrandden. Mogelijk was dat het werk van de Egyptische farao Sjosjenq I.