Neanderthaler tot leven gewekt

150.000 jaar lag zijn skelet in een grot in de rots. Nu weten we hoe de oudste Neanderthaler die ooit gevonden is, eruitzag.

Toen de Neanderthaler in 1993 werd gevonden, lag hij al 150.000 jaar in de grot. Dankzij kalksteen was het skelet echter goed bewaard gebleven.

© Redazione Research Italy

Hij kreeg de naam Altamura Man toen zijn skelet in 1993 werd gevonden in een grot nabij de Italiaanse plaats Altamura. Het was destijds moeilijk voor te stellen hoe hij er in levenden lijve uit moet hebben gezien.

Vorig jaar slaagde een groep onderzoekers van de Universiteit Sapienza in Rome er echter in DNA te isoleren uit het rechterschouderblad van de oudste Neanderthaler die ooit gevonden is. Daaruit bleek dat het het skelet van een man was, die tot een van de eerste generaties Neanderthalers van 150.000 jaar geleden behoorde.

Op basis van het DNA hebben de twee Nederlandse paleokunstenaars Alfons en Adrie Kennis het uiterlijk van de Neanderthaler gereconstrueerd.

Zo zag de Altamura Man er bij leven uit, 150.000 jaar geleden.

© Laboratory of Palaeoanthropology of the University of Rome La Sapienza

Vastgegroeid aan de rotswand

'Ik vind hem mooi,' zegt David Caramelli, hoogleraar antropologie aan de universiteit van Florence, tegen Discovery News. Het model heeft typische Neanderthalertrekken: een compact lichaam van 1,65 meter, een breed bekken, een brede neus en een lange, volle baard.

De reconstructie die door de kunstenaars Alfons en Adrie Kennis is gemaakt, is een model van de Neanderthaler op ware grootte.

© Laboratory of Palaeoanthropology of the University of Rome La Sapienza.

De onderzoekers denken dat de man in de grot is gevallen en daar is omgekomen van honger en dorst.

In de 150.000 jaar daarop werd zijn lichaam bedekt met kalksteen, waardoor zijn skelet vastgroeide aan de rotswand en de botten zo goed werden geconserveerd dat zijn uiterlijk nu nog kon worden gereconstrueerd.