Yuli Schwartz, Israel Antiquities Authority
Handafdruk vestinggracht Jeruzalem

Mysterieuze handafdruk gevonden in vestinggracht

Bij opgravingen van de Oude Stad van Jeruzalem stuitten archeologen op iets heel bijzonders: een 1000 jaar oude handafdruk, uitgehouwen in de muur van een vestinggracht.

In Jeruzalem hebben Israëlische archeologen recent opgravingen gedaan bij de oude stadsmuren en vestinggracht. Volgens opgravingsleider Zubair Adawi kan de gracht worden gedateerd tot de 10e eeuw of nog vroeger – minstens 1000 jaar oud dus.

De opgravingen hebben nieuwe informatie opgeleverd over de oude gracht en de muren, die belangrijk waren voor de verdediging van de stad. Maar één detail in het bijzonder heeft de archeologen verbaasd. Op een van de muren van de gracht was namelijk een handafdruk uitgehouwen in steen.

‘Staat hij ergens symbool voor? Wijst hij ergens naar? Of is het gewoon een grap? Dat zal de tijd mogelijk leren,’ zeggen de archeologen tegen de pers.

Handafdruk vestinggracht Jeruzalem

Foto’s van de opgraving laten zien dat de hand heel precies is uitgehouwen volgens de proporties van een echte mensenhand.

© Yuli Schwartz, Israel Antiquities Authority

Gracht redde de stad niet

In tegenstelling tot veel grachten die we uit Europa kennen, was de brede gracht rond de stadsmuur van Jeruzalem niet gevuld met water. Hij was bedoeld om het voor belegeringsmachines moeilijker te maken de stadsmuur te bereiken.

Daarom hoeft de handafdruk niet ten tijde van de aanleg van de gracht te zijn uitgehouwen. Het zou ook het werk van bijvoorbeeld een kruisvaarder kunnen zijn. Tijdens de Eerste Kruistocht in 1099 belegerde een kruisvaardersleger Jeruzalem vijf weken lang voordat ze erin slaagden de gracht over te steken en de stad in te nemen onder zware beschietingen van de islamitische en joodse verdedigers.