Mysterieus scheepswrak gevonden in de Oostzee

Een internationaal onderzoeksteam heeft een onbekend scheepswrak voor de Zweedse kust bestudeerd. Het vaartuig stamt uit de 15e eeuw en is een van de best bewaarde wrakken uit die periode.

Scheepswrak

Zelfs de masten van het circa 500 jaar oude schip staan nog rechtop, en op het dek ligt de jol van de bemanning er nog net zo bij als destijds.

© Dr. Rodrigo Pacheco-Ruiz/Deep Sea Productions/MMT

Een buitengewoon goed bewaard gebleven scheepswrak voor de kust van Zweden van circa 500 jaar oud is onderzocht. Volgens deskundigen is het een van de meest intact gebleven vaartuigen die uit die periode zijn gevonden.

Het schip was actief rond dezelfde tijd dat Christoffel Columbus de Atlantische Oceaan overstak, in 1492. Maar volgens de onderzoekers was het vaartuig kleiner dan de Santa Maria van Columbus.

Met duikrobots onderzocht

Het wrak werd in 2009 ontdekt toen de Zweedse Zeedienst, een overheidsinstantie, in het kader van een ander project de zeebodem scande met sonar.

Pas dit jaar kreeg een team van internationale experts, in samenwerking met onder andere het Zweedse maritieme onderzoeksbedrijf MMT, de kans om met op afstand bestuurbare duikrobots onderzoek te doen naar het wrak, dat op 126 meter diepte ligt.

De onderzoekers stonden versteld van de foto’s van het schip.

‘Het lijkt wel alsof het gisteren is gezonken: de masten staan nog overeind en de romp is intact,’ zegt maritiem archeoloog Rodrigo Pacheco-Ruiz van de University of Southampton.

Video credit: MMT

Herkomst is een raadsel

Zelfs de bilgepomp van het vaartuig en de windas, die onder meer werd gebruikt om het anker op te halen en neer te laten, zijn nog vrijwel geheel intact. Het wrak biedt de onderzoekers daarom een unieke kans om erachter te komen hoe de kleinere schepen uit de periode voor de Zevenjarige Oorlog (1563-1570) werden gebouwd.

De experts hebben geen idee van de herkomst van het schip of de oorzaak van de schipbreuk. Twee draaibare kanonnen lijken echter in stelling te zijn gebracht voor een gevecht.

Pacheco-Ruiz hoopt dat de oorzaak van de schipbreuk wordt gevonden als de onderzoekers het wrak nader hebben onderzocht.