De figuur van de tweekoppige god is een hoorn kwijt, maar verder nog zeer intact. Je kunt er hier een 3D-model van zien.

© Kirstine Krath Nielsen / Museum Thy

Mysterieus godenbeeld gevonden in Denemarken

Een prachtige bijl en een 3000 jaar oud godenbeeldje met twee gezichten doken plotseling op uit de grond. Dit kan het bewijs zijn van een belangrijke nieuwe god uit de Scandinavische bronstijd.

27 maart 2019 door Bue Kindtler-Nielsen

En weer doet een amateurarcheoloog een sensationele vondst – deze keer een 3000 jaar oude bronzen bijl en een godenbeeldje met twee koppen.

Krankzinnige vondst

Op een veld op het Deense eiland Seeland hielp Peter Jensen de archeologen met het zoeken naar onderdelen van neergestorte vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog. 

Maar toen zijn metaaldetector begon te piepen, doken er veel oudere voorwerpen op uit de grond. Archeologen van Museum Thy werden erbij gehaald, en toen de opgravingen klaar waren, was het gejuich niet van de lucht.

‘Het is gewoon krankzinnig om zoiets te vinden. Je zou denken dat het allang kapot geploegd zou zijn,’ vertelt archeoloog Marie Vang Posselt.

Mogelijk bewijs van een nieuwe god

Het godenbeeldje is hol en zat ooit op een stok. Op zijn twee identieke gezichten zie je onder meer ogen en een sikje. De gezichten droegen gehoornde helmen, die wel vaker per twee voorkomen in verschillende gevonden offeringen uit de bronstijd. Die offeringen waren mogelijk gericht aan deze tweekoppige god, die de onderzoekers nog niet eerder kenden. Mogelijk was de god belangrijk in het vroege Scandinavische geloof.

De bijl is een prachtig gegoten exemplaar uit de bronstijd, maar zo groot en onhandig dat hij alleen moet zijn gebruikt voor religieuze ceremonieën. Volgens de archeologen komt hierin ook de dubbele symboliek terug en kan het zwaard een identieke tweeling hebben die nog in de grond ligt.

Over drie à vier jaar zullen de gevonden voorwerpen waarschijnlijk deel uitmaken van de tentoonstelling van Museum Thy.

Bekijk ook ...