Na vijf jaar onderzoek van het grootste zogeheten mammoethuis van Rusland moeten de archeologen toegeven dat er nog steeds meer vragen dan antwoorden zijn.
De ronde constructie heeft een diameter van 12,5 meter en werd circa 25.000 jaar geleden opgetrokken uit een wel heel bijzonder materiaal.
‘Het is gemaakt van duizenden botten van ten minste 60 verschillende wolharige mammoeten,’ vertelt archeoloog en hoofdauteur Alexander Pryor van de universiteit van Exeter aan de wetenschappelijke nieuwssite Live Science.
Een wereld bedekt met ijs en sneeuw
Toen dit mammoethuis, Kostenki 11 genaamd, werd gebouwd, was het merendeel van het noordelijk halfrond met ijs bedekt. Er groeiden nauwelijks bomen en de meeste mensen waren al lang geleden naar het zuiden vertrokken.
Sommigen hielden echter vol. De vraag is alleen waarom ze dit mysterieuze bouwwerk hebben gemaakt.
In totaal zijn er in Rusland en Oekraïne 70 van dit soort ‘huizen’ van mammoetbotten gevonden, maar Kostenki 11 is de oudste en de grootste.
Volgens het onderzoek, dat is gepubliceerd in het tijdschrift Antiquity, zijn er rondom het bottenhuis slechts weinig resten van stenen werktuigen gevonden. Daarom denken de onderzoekers niet dat de constructie werd bewoond. Ook betwijfelt Alexander Pryor of het gebouw een dak had.
Mogelijk was het een enorme vriezer
De archeologen vermoeden dat het mammoethuis ofwel een religieuze functie had, ofwel als een soort voorraadkamer fungeerde.
Er zijn namelijk aanwijzingen dat op een deel van de botten nog vleesresten zaten toen ze werden verzameld. In dat geval kan het huis als een enorme vriezer hebben gediend, waar de jagers in tijden van crisis eten haalden.
Volgens Alexander Pryor zullen de archeologen zich bij toekomstige pogingen om het gebouw zijn geheimen te ontfutselen op deze theorie richten.