Nicolas Weydert, Inrap
Moeder en zoon hand in hand begraven

Moeder en kind houden elkaars hand vast in de dood

Op een pas ontdekte middeleeuwse begraafplaats troffen archeologen iets bijzonders aan: drie moeders zijn er op een ongebruikelijke manier begraven met een kind. In één geval hield de moeder de hand van haar kind vast.

Tijdens een opgraving in Marseille voor de bouw van een school troffen archeologen van het nationaal instituut voor preventief archeologisch onderzoek in Frankrijk een tot nu toe onbekende begraafplaats uit de middeleeuwen aan.

De begraafplaats bevat drie dubbele graven met een volwassen vrouw en een jong kind. De vrouw is vermoedelijk de moeder.

De archeologen stelden vast dat de volwassenen en hun kind gelijktijdig zijn begraven en dat ze zorgvuldig en met grote tederheid te ruste zijn gelegd. In een van de graven houden de moeder en het kind zelfs elkaars hand vast.

Veel kindergraven gevonden

De begraafplaats was in gebruik tussen de 7e en 10e eeuw, maar de dubbele graven dateren allemaal uit de 6e en 7e eeuw.

De doden in de dubbele graven behoorden waarschijnlijk tot de middenklasse van die tijd. Ze dragen een lijkwade en hebben eenvoudige sieraden van brons, koper en ijzer meegekregen. Dit is kenmerkend voor de Merovingische periode in Frankrijk (ca. 550-751 n.Chr.).

Archeoloog onderzoekt kindergraf Frankrijk

Een Franse archeoloog onderzoekt een van de vele kindergraven in het gebied.

© Nicolas Weydert, Inrap

Er waren in totaal 95 graven op de begraafplaats, en er liggen veel kinderen in.

De meeste graven zijn zeer eenvoudig en bestaan uit een kuil met een houten plank eroverheen. De planken zijn vergaan, maar op meerdere skeletten zijn houtresten gevonden.

Op deze manier konden de graven heropend worden om er overledenen aan toe te voegen. Het is opvallend dat er geen grafrovers in de graven lijken te zijn geweest, hoewel ze vrij eenvoudig te openen waren.

Het onderzoek wijst ook uit dat het gebied oorspronkelijk een grafheuvel was, dus de graven moeten erg zichtbaar zijn geweest voor de plaatselijke gemeenschap. Omdat de lichamen heel precies en met grote zorg waren geplaatst, lijkt het erop dat de cultuur goed voor haar doden zorgde.

Graven met oudere kinderen en moeders zijn zeldzaam

Dubbele graven met een moeder en een klein kind zijn al in de steentijd bekend. Zo zijn er in onder meer Nederland en Denemarken graven van rond 4000 v.Chr. gevonden waarin een moeder met haar baby is begraven, waarschijnlijk omdat beiden tijdens de bevalling stierven. Maar graven met een vrouw en een ouder kind zijn veel zeldzamer.

De doodsoorzaak van de lichamen in de Franse dubbele graven is nog niet bekend. Moeder en kind kunnen tegelijk gestorven zijn, wellicht aan een ziekte, maar het zou ook kunnen dat een van beiden eerst is gestorven en het graf later heropend werd om ze samen te kunnen begraven. De nabestaanden legden de doden dan zorgvuldig hand in hand.

Moeder en zoon hand in hand begraven

De vondst van een graf van een moeder en een ouder kind, zoals onlangs in Frankrijk, is ongebruikelijk.

© Nicolas Weydert, Inrap