Saša Denegri & Robert Kramarić
Kroatië duikers

Mijnenruimers vinden oud schip met indrukwekkende lading

Op de ongerepte zeebodem stuitte een team mijnenruimers op een 2200 jaar oud koopvaardijschip met een enorme lading. De vondst kan de eerste stap zijn naar meer samenwerking tussen het leger en archeologen.

Ze zouden oefenen in het ruimen van mijnen voor de kust van Kroatië, maar in plaats daarvan vond een team van Kroatische en Italiaanse soldaten een van de oudste volledig bewaard gebleven scheepswrakken in het oosten van de Adriatische Zee.

Het wrak lag in zee bij het eilandje Šćedra, ten zuiden van het eiland Hvar, kondigde het Ministerie van Cultuur en Media van Kroatië aan in een persbericht. Het schip bevat een enorme lading oude amforen uit de 3e eeuw v.Chr.

De ontdekking werd gedaan tijdens een langdurige samenwerking waarbij Kroatische duikers opereerden vanaf Italiaanse mijnenbestrijdingsvaartuig die zijn aangesloten bij de NAVO.

Oude mijnen zijn een probleem in Kroatië. Tijdens de Kroatische Onafhankelijkheidsoorlog van 1991-1995 hebben de Kroaten en Serviërs zo’n 2 miljoen mijnen in het land gelegd, vaak lukraak. Na jaren zijn de meeste van deze mijnen nu verwijderd, maar naar schatting liggen er nog meer dan 17.000 verborgen in het landschap en onder water aan de kusten.

Illyriërs willen Romeinse wijn

De duikers van het leger gebruiken dezelfde uitrusting als onderwaterarcheologen, waaronder op afstand bestuurbare onderwatervoertuigen, dus het is niet zo gek dat ze tijdens hun training iets ongebruikelijks op de zeebodem vonden.

Vervolgens werden onderwaterarcheologen van het Kroatische Ministerie van Cultuur en Media en de Universiteit van Split ingeschakeld om te duiken. Ze stelden vast dat het om een goed bewaard wrak ging op een diepte van 50 meter. Aan de hand van de vele amforen die deel uitmaakten van de lading stelden de archeologen vast dat het schip dateert uit de 3e eeuw v.Chr.

Kroatië duikers

Hier zijn enkele van de vele amforen die duikers hebben gevonden. Er is nog niet besloten wat er met het scheepswrak en de lading gaat gebeuren.

© Saša Denegri & Robert Kramarić

Het is niet zeker waar het schip vandaan komt, maar waarschijnlijk komt het uit het Romeinse Rijk. Het gebied in het huidige Kroatië werd in de 3e eeuw v.Chr. geregeerd door de Illyriërs. Recente ontdekkingen in onder meer 2012 tonen aan dat de Illyriërs handelden met het Romeinse Rijk en veel wijn ontvingen, die werd vervoerd in net zulke amforen als de kruiken die nu zijn gevonden.

Dat was verrassend toen het 11 jaar geleden werd gepubliceerd, omdat de twee rijken op gespannen voet met elkaar stonden, wat vanaf 229 v.Chr. tot grote oorlogen leidde. Het Illyrische rijk viel uiteindelijk in 168 v.Chr. in handen van Rome.

Militairen en archeologen werken samen

Het succes van de internationale samenwerking tussen militairen en archeologen, waarbij ook sonar- en camera-apparatuur van het leger werd gebruikt, is ook een kans om meer onderdelen van het Kroatische Ministerie van Defensie te betrekken bij archeologisch werk.

De conservatieafdeling van het Kroatische Ministerie van Cultuur en Media wil de militairen nu informatie geven over bestaande en potentiële archeologische vindplaatsen die ze kunnen helpen onderzoeken.