NASA

Meteoriet vaagde Bijbelse stad weg

Een meteorietinslag op een Bijbelse stad was krachtiger dan 1000 Hiroshimabommen.

In de zomer van 2021 kwamen archeologen op het spoor van een ramp van Bijbelse proporties: er waren geen overlevenden toen de stad Tell el-Hammam in Jordanië rond 1650 v.Chr. werd geraakt door een meteoriet.

Nu hebben ze meer details ontdekt over de verwoesting van de stad.

‘De temperatuur van de lucht steeg snel tot ruim 2000 °C. Kleding en hout vlogen spontaan in brand. Zwaarden, speren, bakstenen en aardewerk smolten. Bijna in één klap stond de hele stad in lichterlaaie,’ zegt archeoloog Christopher R. Moore van de University of South Carolina.

Zo’n verwoesting kan niet veroorzaakt zijn door oorlog, een aardbeving of een gewone brand. Alleen bij een meteorietinslag komt genoeg kracht vrij, denken de onderzoekers. Maar waarom is er dan geen diepe krater?

Op basis van de ruïnes (onder) reconstrueerden de archeologen het paleis ten tijde van de meteorietinslag.

© Ted E. Bunch et al.

Explosie op grote hoogte was fataal

In hun nieuwe verslag schrijven de Amerikaanse onderzoekers dat als de meteoriet in de atmosfeer uit elkaar viel en op zo’n 4 kilometer hoogte boven de stad explodeerde, er geen krater zou zijn ontstaan.

Iets dergelijks gebeurde toen een meteoriet in 1908 in het gebied Toengoeska in Siberië het bos in een straal van 25 kilometer wegvaagde.

Bijbelonderzoekers vragen zich af of de verwoesting van Tell el-Hammam de inspiratie is geweest voor het verhaal over de steden Sodom en Gomorra.