Mensenoffers: Koning bouwde kasteel op lijken

Onderzoekers hebben twee skeletten ontdekt onder de muren van een kasteel in Zuid-Korea. De vondst bevestigt het volksverhaal dat de gebouwen op lijken werden gebouwd om de koning en zijn nieuwe kasteel geluk te brengen. Het is nog niet uit te sluiten dat de slachtoffers levend werden begraven.

Onder een burcht in Zuid-Korea zijn twee menselijke skeletten gevonden.

© AFP

Er gingen al lange tijd geruchten dat aanhangers van het oude Koreaanse geloof in geesten, het sjamanisme, grote offers hebben gebracht.

Met de vondst van twee skeletten is nu voor het eerst aangetoond dat er in het sjamanisme mensen werden geofferd bij de bouw van nieuwe gebouwen. Het ene lichaam lag met het gezicht omhoog en het andere lag met het gezicht en de armen naar het eerste lichaam gericht.

Onderzoekers vonden de skeletten onder de muren van het zogeheten Moon Castle of Banwolseong in Gyeongju in het oosten van Zuid-Korea.

Koninkrijk Silla offerde mensen

De skeletten zijn ongeveer 1400 jaar oud en komen uit de tijd van het koninkrijk Silla. Dit vorstendom heerste 1000 jaar over dit gebied, van 57 v.Chr. tot 935 n.Chr.

Het is nog niet bekend hoe de slachtoffers zijn gedood, en of ze dood of buiten bewustzijn waren toen ze in het graf werden gelegd. Er is meer onderzoek nodig om dit vast te stellen.

Volksoverlevering wordt bevestigd

Woordvoerster Choi Moon-Jung van het Gyeongju National Research Institute of Cultural Heritage zegt tegen AFP:

‘Dit is het eerste archeologische bewijs dat de volksverhalen over mensen die werden geofferd in verband met de fundering van gebouwen, dammen en muren, kloppen.’

Skeletten worden onderzocht

De skeletten zullen uitgebreid worden onderzocht – o.a. met DNA-analysen – om meer te weten te komen over de geofferde mensen.

Het onderzoek kan informatie opleveren over hun gezondheid, menu en lichamelijke en genetische eigenschappen. En mogelijk brengt het ook aan het licht hoe de slachtoffers aan hun einde kwamen.