Mensenbotten gevonden in Schotse massamoordgrot

53 mensenbotten doken onlangs op in de Massacre Cave op het Schotse eiland Eigg. De botten zijn afkomstig van de slachtoffers die vielen tijdens de massamoord waarnaar de naam van de grot verwijst.

Zo ziet de ingang tot de Massacre Cave er vandaag de dag uit.

© Wikimedia/Christian Jones

In 1577 dachten 400 bewoners van het Schotse eiland Eigg dat ze de perfecte schuilplaats hadden gevonden.

Een grot ging schuil achter een waterval, en de ingang was zo smal dat het even duurde voordat je erdoor was – als je er tenminste lenig genoeg voor was.

De Eigg-bewoners hielden zich drie dagen schuil voor de krijgers van een naburig eiland. Maar toen ze werden ontdekt, konden de waterval en smalle ingang hen niet redden.

De grot stond daarna bekend als de Massacre Cave: de massamoordgrot.

Toerist vond mensenbotten

De gebeurtenissen in de Massacre Cave speelden onlangs weer op doordat een toerist er in oktober 2016 mensenbotten vond.

Archeologen hebben vastgesteld dat de 53 botten afkomstig zijn van de slachtoffers die hier meer dan 400 jaar geleden om het leven werden gebracht.

Conflict escaleert

De Eigg-bewoners werden gedood omdat een conflict met het naburige eiland Skye was geëscaleerd. Drie mannen van Skye hadden zich namelijk vergrepen aan vrouwen van Eigg.

Het trio werd verbannen van Eigg, en als vergelding voor die verbanning stuurde Skye een groep krijgers naar Eigg. In eerste instantie troffen ze niemand aan, en toen het begon te sneeuwen, gaven de krijgers het op.

Maar net toen ze onderweg naar huis waren, ontdekten ze een verkenner van de grot, die sporen in de verse sneeuw achterliet en de krijgers dus rechtstreeks naar hun doel leidden.

Dood door verstikking

De krijgers probeerden de Eigg-bewoners zo ver te krijgen dat ze zich overgaven. Maar die weigerden, want ze hoopten dat hun belagers ontmoedigd zouden raken door de smalle ingang van de grot.

Maar de krijgers stopten de ingang dicht en staken de boel in brand.

Bijna alle mensen in de grot stikten door de rook, en de lijken werden er achtergelaten.