Mensen waren 10.000 jaar geleden kannibalen

Na de vondst van afdrukken van mensentanden op mensenbotten en stenen gereedschappen spreken wetenschappers van kannibalisme in de steentijd. De beenderen zijn in een Spaanse grot gevonden.

De botten zijn in een grot in het zuidoosten van Spanje gevonden.

© Emili Aura/Juan V. Morales-Pérez

Bijtsporen, schade van stenen werktuigen en brandplekken op mensenbotten.

Dit zijn enkele van de aanwijzingen die wetenschappers als bewijs aanvoeren dat de mensen die 10.000 jaar geleden in het huidige Spanje leefden, kannibalen waren.

De archeologen onderzochten 30 mensenbeenderen die in de grotten van Santa Maira in het oosten van Spanje zijn gevonden. De botten zijn 9000 tot 10.000 jaar oud.

Vlees afgesneden met stenen werktuigen

We weten nog niet of de mensen in de vroege steentijd hun soortgenoten slachtten en opaten als onderdeel van een begrafenisritueel of wegens voedselgebrek.

Hoe het ook zij, er zijn sporen van stenen gereedschappen aangetroffen op mensenbotten. En dat wijst erop dat die botten gebroken zijn en dat het vlees en de organen uit het lichaam van de dode gesneden zijn.

Daarnaast zijn er tandafdrukken van mensen gevonden, die zich van die van roofdieren onderscheiden doordat ze dubbel gebogen punten, geïsoleerde driehoekige gaatjes en oppervlakkige rechte lijnen achterlaten.

De afdrukken zijn duidelijk

Botten die een overblijfsel zijn van kannibalisme, vertonen vaak meerdere karakteristieke kenmerken.

De 30 Spaanse botten hebben allemaal sporen van kannibalisme, zoals bijtafdrukken en sporen van stenen werktuigen.

Het resultaat van het onderzoek naar de beenderen is het eerste bewijs van kannibalisme in het westelijke Middellandse Zeegebied.