Ivan Cheben, SAV

Massagraf uit de steentijd ligt vol hoofdloze lichamen

Waarom werden kinderen en volwassenen zonder hoofden begraven? Duitse en Slowaakse archeologen onderzoeken dat mysterie.

Er is een macabere vondst gedaan in het westen van Slowakije. In een nederzetting uit de jongste steentijd hebben archeologen een massagraf met minstens 35 skeletten gevonden. De overledenen waren achteloos in een greppel gegooid.

‘De lichamen lagen in verschillende houdingen – op hun rug, op hun zij, of zelfs in kikkerachtige houding,’ vertelt antropoloog Zuzana Hukelová van de Slowaakse Wetenschapsacademie, die samen met de Christian-Albrechts-Universität in Kiel de opgraving uitvoert.

Maar het meest opmerkelijke is dat vrijwel alle skeletten geen hoofd meer hebben.

‘We vonden slechts een kinderschedel,’ voegt Hukelová toe.

Het massagraf bij Vráble ligt 120 kilometer ten noorden van Boedapest en 170 ten oosten van Wenen.

© Shutterstock/HISTORIE

Veel slachtoffers waren kinderen

De archeologen en antropologen hopen nu dat vervolgonderzoek kan uitwijzen waarom de vele lichamen zonder hoofd werden begraven. Stierven ze bijvoorbeeld door oorlog, of door een epidemie – of zijn ze geofferd in een ceremonie? Er zitten namelijk veel kinderen tussen.

Het massagraf is in een steentijddorp vlakbij Vráble gevonden, 170 kilometer ten oosten van de Oostenrijkse hoofdstad Wenen.

In de nederzetting werden van 5250 tot 4950 v.Chr. 50 tot 70 huizen bewoond. In de laatste periode werd er een slotgracht en een palissade gebouwd in het dorp – een duidelijk teken dat er onrust was in het gebied.