Museo Arqueológico de Asturias & Asmus Koefoed/Shutterstock
Keltische halskettingen Spanje

Loodgieter vindt 2500 jaar oude halskettingen

Een Spaanse loodgieter was gewoon waterleidingen aan het onderzoeken, maar tussen wat stenen vond hij een historische goudschat. Volgens archeologen kunnen de kettingen eeuwenoude mysteries oplossen.

Loodgieter Sergio Narciandi was oude waterleidingen aan het repareren in de plaats Cavandi in de Noordwest-Spaanse regio Asturië toen hij een verrassende vondst deed.

Tussen de stenen rond een van de leidingen zag hij plotseling iets glinsteren, en toen hij het opraapte, had hij een vreemd gebogen voorwerp in zijn hand, dat eruitzag als een sieraad – van puur goud.

Narciandi vond even later nog zo’n sieraad, en beide verkeerden in zeer goede staat. Hij besloot contact op te nemen met het plaatselijke museum.

Twee experts hadden al snel door dat dit een heel bijzondere vondst was.

Ontdekking kan archeologen helpen

De archeologen stelden vast dat het halssieraden waren, in een stijl die vooral populair was onder de Keltische elite. Deze waren echter van uitzonderlijk hoge kwaliteit.

‘In beide sieraden zien we alle technieken terug van de beste goudsmeden van de oudheid,’ zegt Ángel Villa van het Archeologisch Museum van Asturië.

Soortgelijke sieraden zijn eerder gevonden in Spanje, maar allemaal in de 18e en 19e eeuw, toen er nog weinig details genoteerd werden over archeologische vondsten.

Hierdoor kunnen archeologen en historici weinig met deze voorwerpen, want de omstandigheden van een vondst leveren vaak de meest waardevolle informatie op.

‘Deze ontdekking is buitengewoon belangrijk, omdat we voor het eerst precies weten waar twee van deze waardevolle objecten zijn gevonden,’ legt Villa uit. ‘Het stelt ons in staat om veel raadsels op te lossen,’ voegt hij eraan toe.

De stervende Galliër – Romeins beeld met halsketting

Halssieraden als dit waren vooral populair bij de Kelten en werden tot diep in de Romeinse tijd gedragen.

© Public Domain/Rabax63