Earhart voor het vliegtuig waarmee ze verdween, een Lockheed Model 10-E Electra.

Legendarische archeoloog gaat op zoek naar Amelia Earhart

Een van ’s werelds beroemdste archeologen wil een groot raadsel oplossen: de verdwijning van Amelia Earhart.

16 augustus 2019 door Bue Kindtler-Nielsen

Onderwaterarcheoloog Robert Ballard werd wereldberoemd toen hij in 1985 de expeditie leidde die het wrak van de Titanic vond. 

Sindsdien heeft hij genoeg gezonken schepen gevonden om een bescheiden vloot op te kunnen bouwen, zoals het Duitse oorlogsschip Bismarck en de torpedoboot PT-109, waar John F. Kennedy op diende. En nu heeft de 77-jarige Ballard zich opnieuw een zeer ambitieus doel gesteld: Amelia Earhart lokaliseren.

Earhart landde mogelijk op eilandje

Samen met een team experts van National Geographic wil Ballard het onbewoonde eilandje Nikumaroro in de Stille Oceaan onderzoeken, dat deel uitmaakt van het eilandenrijk Kiribati. Volgens historici stortte Earhart hier neer, en mogelijk leefde ze er een tijdje, afgesneden van de buitenwereld.  

De avonturierster verdween in 1937, toen ze zonder brandstof kwam te zitten tijdens haar vlucht rond de wereld. Op Nikumaroro zijn eerder botten en voorwerpen gevonden die wellicht van Earhart zijn, en nu wordt het eiland grondig uitgekamd. 

Op deze luchtfoto zie je welke sporen er eerder zijn gevonden op Nikumaroro: 

Nieuwe technologie moet raadsel oplossen

Honden gaan het hele eiland afzoeken op beenderen, en de zeebodem wordt in kaart gebracht met een technologie die het verschil tussen harde en zachte objecten kan zien. Ook gaan robots de zeebodem onderzoeken met camera’s.  

Eerder is het gebied al geanalyseerd met sonar, maar zoals Ballard zegt: ‘Sonar ziet het verschil niet tussen een steen ter grootte van een motor en een motor, maar je ogen wel.’ 

Ballard is ervan overtuigd dat Earhart op het eiland geland is en dat hij daar bewijs voor kan vinden. De resultaten van de expeditie worden op 20 oktober bekendgemaakt in een documentaire op National Geographic.

De vliegroute van Amelia Earhart. De dikke stippellijn ten noordoosten van Australië geeft het gebied aan waar ze verdween.

Earhart was er bijna

  • Amelia Earhart begon in juni 1937 aan haar poging om rond de wereld te vliegen. Ze was bijna terug in de VS toen ze verdween.
  • Het was de bedoeling om brandstof in te slaan op het afgelegen Pacifische eiland Howland. Earhart had afgesproken om via de radio contact te hebben met een schip om de weg te vinden. Het schip bleek echter geen berichten via de afgesproken frequentie te kunnen versturen.
  • Earhart vond Howland nooit en stortte neer of maakte een noodlanding op een ander eiland.

Bekijk ook ...