Lasers leggen enorm Mayarijk in de jungle bloot

Met lasertechnologie vonden onderzoekers meer dan 60.000 ruïnes in Midden-Amerika. Dat wijst erop dat de Maya-beschaving veel groter was dan tot nu toe aangenomen.

De LiDAR-technologie stuurt honderdduizenden laserstralen per seconde naar de grond, die naar het vliegtuig worden weerkaatst. Aan de hand van de afstand wordt een 3D-kaart van het landschap gemaakt.

Wetenschappers van de Tulane University in New Orleans vonden met behulp van de lasertechnologie LiDAR (Light Detection and Ranging) duizenden sporen van de Maya’s. Ze deden het onderzoek door vluchten te maken boven een 2100 km2 groot gebied in het noorden van Guatemala. Het dichte oerwoud in deze streek had zonder deze techniek nooit uitgekamd kunnen worden.

Maya’s overtroffen Europeanen

In totaal 61.480 door mensen gemaakte structuren zijn er ontdekt, waaronder paleizen, huizen en piramiden. De onderzoekers denken dat er 7 tot 11 miljoen mensen in het gebied woonden tijdens de bloeitijd van de cultuur van 650 tot 800. In totaal telde de Mayabeschaving mogelijk 20 miljoen leden, wat inhoudt dat er op dat moment in de wereldgeschiedenis meer Maya’s waren dan Europeanen.

Het onderzoek legde complexe systemen als landbouwgrond, verdedigingsstellingen en wegen bloot. Archeologen hadden geen idee dat die bestonden.

‘Als geheel beschouwd laten de vele kanalen, waterreservoirs, verhoogde wegen en vestingwerken zien dat de Maya’s veel harder werkten dan we ooit hebben gedacht,’ aldus onderzoeker Francisco Estrada-Belli.

Schop in de grond

Hoewel de LiDAR-technologie voor een grote doorbraak heeft gezorgd, is er ook nog ouderwets grondwerk nodig. Nu moeten een aantal van de ontdekte structuren fysiek worden bekeken.

‘Nu gaan we graven. Veel,’ zegt antropoloog ­Stephen Houston.