University of Tübingen & University of Freiburg

Klimaatverandering legt 3400 jaar oude stad bloot

Droogte kan archeologen van pas komen. Op de bodem van de drooggevallen Tigris in Irak school een stad van een vergeten grootmacht uit de oudheid.

De grote rivier de Tigris in Irak viel in 2018 droog. Op de bodem bleek een stad te liggen, maar er kon nauwelijks iets worden opgegraven voor het water de stad weer overspoelde.

Toen de rivier ook dit jaar vrijwel opdroogde, stonden archeologen van de Koerdische archeologische autoriteiten klaar. Met hulp van de Duitse universiteiten van Freiburg en Tübingen werd onmiddellijk met het werk begonnen.

Het internationale team stelde vast dat het gaat om een 3400 jaar oude stad van Mittani (1500-1350 v.Chr.), een koninkrijk dat zich uitstrekte over het zuiden van Turkije, grote delen van Syrië en Noord-Irak. De stad omvatte een paleis, 7 meter hoge stadsmuren en een enorm pakhuis.

Ook zijn er kleitabletten met inscripties gevonden, die ons hopelijk meer zullen leren over de begraven stad.

Muren en kleitabletten zijn zeer goed bewaard

© University of Tübingen & University of Freiburg

Beschermende slib

Ruim 3000 jaar lang werd de oude stad goed beschermd door een dikke laag slib.

© University of Tübingen & University of Freiburg

Goed bewaarde kleitabletten

Briefpapier kende Mittani niet. De inwoners schreven op kleitabletten. Archeologen hebben meerdere goed bewaarde kleitabletten gevonden – vele nog in de enveloppen van klei die de brieven tijdens het transport beschermde.

© University of Tübingen & University of Freiburg

Vondsten zijn afgedekt

Het water van de Tigris en het stuwmeer van de Mosoeldam is weer gestegen. De archeologen hebben de stad met zeildoek afgedekt voor ze de site verlieten.

Kemune was grote stad

De oude stad ligt in Kemune – een Koerdische plaats aan het meer die ontstond na de bouw van de Mosoeldam in 1984. Het meer damt de Tigris af om elektriciteit op te wekken.

Hasan Qasim van de Koerdische archeologische autoriteiten zegt over de spectaculaire vondst:

’Uit de opgravingen blijkt dat de stad een belangrijk centrum van Mittani was.’

Voordat het water zich terugtrok, hebben de archeologen de ruïnes met zeildoek beschermd, zodat ze de volgende keer dat de Tigris het toelaat verder kunnen werken.