Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Uit sporen van stenen werktuigen in deze schedel blijkt dat de eigenaar is aangevallen door andere Neanderthalers. Er lagen zes skeletten in de grot: twee volwassenen en vier kinderen.

© Imageselect & Alban Defleur
Cultuur - Archeologie

Klimaatverandering dreef Neanderthalers tot kannibalisme

20 jaar lang was het een raadsel waarom de Neanderthalers in Frankrijk kannibalen waren. Twee onderzoekers hebben het nu opgelost.

Uit nieuw onderzoek blijkt dat stijgende temperaturen tijdens het laatste interglaciaal 120.000 jaar geleden ertoe leidden dat de Neanderthalers in Frankrijk hun soortgenoten begonnen op te eten.

In 1999 werden er in een Zuid-Franse grot zes skeletten van Neanderthalers gevonden. De botten vertonen tekenen van kannibalisme, zoals sporen van stenen werktuigen en afdrukken van Neanderthalertanden.

Skeletten waren 20 jaar een raadsel

Vergelijkbare skeletten zijn gevonden in Kroatië, Spanje en België, maar tot nu toe was het een raadsel of het kannibalisme cultureel was (onderdeel van een ritueel), of een poging tot overleven.

Nu hebben de Franse archeologen Emmanuel Desclaux en Alban Defleur dierenbeenderen en andere voorwerpen uit dezelfde grot in het Rhônedal geanalyseerd.

Het onderzoek suggereert dat er zeer abrupt een einde kwam aan de ijstijd: de arctische omstandigheden in het Rhônedal maakten plaats voor nog hogere temperaturen dan vandaag de dag.

‘Binnen een paar generaties veranderde het landschap totaal,’ legt Desclaux uit.

Warmer weer was doodvonnis

Vanwege het warmere weer verdween de voornaamste voedingsbron van de Neanderthalers: mammoeten en rendieren werden opgevolgd door kleine knaagdieren en slangen, waar de prehistorische mensen moeilijk van konden leven.

De Neanderthalerbotten vertonen ook tekenen van ondervoeding. Kannibalisme was dus waarschijnlijk een laatste, wanhopige poging om te overleven.

Lees ook:

Archeologie

Oude tand toont aan: Neanderthalers slikten pijnstillers

2 minuten
Archeologie

Neanderthalers hielden moderne mens buiten Europa

2 minuten
Archeologie

Neanderthaler tot leven gewekt

2 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg