Kindvampier werd geketend begraven

In een Pools massagraf liggen meerdere skeletten van mensen die op mysterieuze wijze begraven zijn. Nu hebben onderzoekers ook een kind gevonden dat volgens tijdgenoten een vampier was.

Botten op aarde met een meetlat

De voeten van het kind zaten vast met een slot, dat de vermoedelijke vampier in het graf moest houden.

© Dariusz Poliński, Nicolaus Copernicus University

Vlak bij het Noord-Poolse dorp Pień hebben archeologen de resten van een 17-eeuwse begraafplaats gevonden. En één graf was erg bijzonder.

Een van de overledenen was namelijk een kind, en de manier waarop hij of zij is begraven wijst erop dat tijdgenoten dachten dat het een vampier was.

Het kind was begraven met zijn gezicht naar beneden, zodat hij niet kon opstaan uit het graf. Daarbovenop had hij een slot om zijn benen, dat hem symbolisch aan het graf moest vastketenen.

De verkleuring van zijn kaken bleek veroorzaakt te zijn door onder meer koper en goud – waarschijnlijk ingrediënten van een drankje dat de bloeddorst van het kind moest verhelpen.

Massagraf voor ongewenste mensen

De kindvampier was niet alleen.

In een graf in de buurt vonden archeologen in 2022 een vrouw die was begraven volgens de voorschriften voor vampieren. Ze had namelijk een zeis over haar nek.

En er is een aanwijzing dat de begraafplaats bij Pień speciaal was ingericht voor mensen die op een bepaalde manier buiten de samenleving stonden.

‘Het belangrijkste is dat we dankzij deze opgravingsplaats meer kunnen leren over de tradities en gewoonten rond de behandeling van mensen die ‘anders’ waren en hoe zij werden uitgesloten,’ vertelt Dariusz Poliński van de Nicolaus Copernicus University.

‘Al onze vondsten wijzen erop dat dit een begraafplaats voor de outcasts was, voor hen die moesten worden vergeten.’

Opgegraven gebit met groene verkleuring

De kaken van het kind waren verkleurd. De archeologen speculeren dat die verkleuring het resultaat kan zijn van drankjes die het kind moesten genezen.

© Dariusz Poliński, Nicolaus Copernicus University