Kind in de oudheid begraven als vampier

Op een begraafplaats voor malariaslachtoffers is een 1500 jaar oud kinderlichaam gevonden. En het lijkt erop dat de Romeinen er honderd procent zeker van wilden zijn dat dit in het graf bleef.

Het door malaria getroffen kind kreeg een steen in de mond, opdat het niet uit de dood zou herrijzen om de ziekte te verspreiden.

Archeologen hebben het lichaam gevonden van een kind van tien uit de 5e eeuw, en het lijkt erop dat de Romeinen bang waren dat dit zou terugkeren uit het dodenrijk. Het kind stierf aan malaria, een ziekte die de Romeinen in verband brachten met boze geesten, en heeft een steen in de mondholte – waarschijnlijk om het kwaad onder de grond te houden.

‘Buitengewoon griezelig en vreemd’

Tandafdrukken op de steen duiden erop dat deze in de mond van het gestorven kind werd geduwd. Het is een methode die je in de klassieke oudheid zelden tegenkomt, maar die in de middeleeuwen gebruikt werd als men vreesde dat een overledene zou terugkeren als vampier.

‘Ik heb nog nooit zoiets gezien. Het is buitengewoon griezelig en vreemd. De lokale bevolking noemt het lichaam de “Vampier van Lugnano”,’ aldus archeoloog David Soren, die sinds 1987 toezicht houdt op de opgravingen.

Malariaslachtoffertjes werden bij elkaar begraven

Het skelet is gevonden op La Necropoli dei Bambini (Begraafplaats van de kinderen), gelegen in de Italiaanse gemeente Lugnano in Teverina, in de regio Umbrië.

De begraafplaats stamt uit het midden van de 5e eeuw, toen er in dit gebied een dodelijke uitbraak van malaria plaatsvond waardoor veel baby’s en kleine kinderen stierven. De dodelijke epidemieën waren voer voor bijgeloof. Zo vreesden de Romeinen dat de doden zouden terugkeren om meer mensen te besmetten.

Op de begraafplaats zijn onder andere ravenklauwen, paddenbotten en as van geofferde jonge dieren gevonden. Dat duidt erop dat de begrafenisrituelen gepaard gingen met magie en hekserij. Zo is er een meisje van drie gevonden met stenen aan haar handen en voeten – nog een poging om te voorkomen dat ze zou opstaan uit het graf.