Wolfgang Herkt

Keltisch goud aan het einde van de regenboog

Geen enkele expert had verwacht dat de 2000 jaar oude goudschat zo noordelijk zou opduiken.

In een veld in de Duitse deelstaat Brandenburg zijn 41 oude gouden munten opgedoken. De munten zijn zo’n 2000 jaar oud en veroorzaakten een ware sensatie.

‘Goudvondsten zijn zeldzaam in Brandenburg. Maar niemand had verwacht dat ze Keltisch zouden zijn’, vertelt muntenexpert Marjanko Pilekić.

De munten, gedateerd tussen 125 en 30 v.Chr., bevatten geen ingegraveerde tekens. Ze zijn gevormd als kleine schalen, wat kenmerkend is voor Keltische betaalmiddelen. In Zuid-Duitsland zijn er in de loop van de tijd geregeld belangrijke muntvondsten gedaan, want dat was het centrum van de cultuur. Deze noordelijke vondst verbaasde experts, want in Brandenburg woonden geen Kelten.

De vondst is extreem zeldzaam en laat zien dat er in de ijzertijd goede handelscontacten waren tussen Noord- en Zuid-Duitsland.

De Keltische cultuur verspreidde zich over grote delen van Europa – geel gemarkeerd – maar tot in het Brandenburg van nu (rood) kwamen de Kelten niet.

© HISTORIE

Glinsterend goud aan het einde van de regenboog

De schaalvormige munten heten in het Duits ‘regenbogenschüsselchen’ – regenboogschalen, omdat de munten vroeger vaak opdoken als de boeren hun velden gingen ploegen nadat het geregend had.

In de volksmond werd gezegd dat de schaalvormige munten aan het einde van de regenboog lagen. Dat verhaal ligt misschien ten grondslag aan onze mythe van een schat aan het einde van de regenboog.