West Mercia Police/British Museum
Ring Vikingschat metaaldetector

Jaren de cel in in plaats van miljoenen op de bank

Twee Britten vonden een unieke Vikingschat en verkochten die in het diepste geheim. Als ze hun ontdekking gemeld hadden, waren ze rijk geweest.

Ruim een half miljoen euro hadden twee Britse metaaldetectoramateurs minimaal gekregen als ze de vondst van een unieke Vikingschat hadden gemeld.

‘Maar ze wilden meer,’ zei de rechter toen hij een paar dagen geleden George Powell tot 10 jaar cel veroordeelde wegens diefstal. Zijn maat Layton Davies moet 8,5 jaar brommen.

De twee mannen vonden de schat, die uit circa 300 munten bestaat, in 2015 in Herefordshire.

Ze hadden geen toestemming van de grondeigenaar en besloten de vondst van hun leven op de zwarte markt te verkopen.

Politie kreeg lucht van de vondst

Nadat de politie geruchten over de zaak had opgevangen, spoorde ze een deel van de sieraden en 31 munten op bij twee antiekhandelaren.

Door de telefoons van de verdachten te onderzoeken, wist de politie gewiste foto’s van de schat te herstellen. Daaruit bleek dat er oorspronkelijk 300 munten waren, waarvan het grootste deel foetsie is.

Volgens deskundigen is de schat Angelsaksisch en werd hij vermoedelijk begraven door een Viking toen de Scandinaviërs in 878 werden teruggedrongen door de Britten.

Munt is 70.000 euro waard

Twee van de teruggevonden munten, die naar schatting elk zo’n 70.000 euro waard zijn, zijn uniek omdat ze laten zien dat Alfred de Grote van Wessex en Ceolwulf II van Mercia bondgenoten waren.

Volgens Gareth Williams van het British Museum is de diefstal van de schat onbegrijpelijk:

‘Het stomme is dat ons systeem voor gevonden schatten het gulste ter wereld is. Deze mannen zouden rijk zijn geweest als ze zich aan de regels hadden gehouden. Maar ze kozen ervoor een belangrijk deel van onze geschiedenis te vernietigen.’